Svenska folkskolans vänner belönar sin chef med magnifik lyxbostad

Efter att Svenska folkskolans vänner har gått fram med sparyxan i många år förser föreningen nu sin kanslichef med en av stadens pampigaste paradvåningar som renoveras och får bastuavdelning och takterrass.

Herrskapsvåning. Bostaden i två etage har 289 kvadratmeter. Bostadsmäklare estimerar för HBL att gängse hyra för våningen då den väl är renoverad, ligger på mellan 9 000 och 10 000 euro i månaden.
11.02.2017 05:28 UPPDATERAD 13.02.2017 15:11
Fastigheten på Georgsgatan är ett av de ståtligaste husen i Helsingfors. Svenska Folkskolans vänner har i åratal varit på hård sparkur, men förser nu sin kanslichef Johan Aura med en tjänstebostad på närmare 300 kvadratmeter. Den exklusiva våningen i hörnet av Georgsgatan och Nylandsgatan genomgår för stunden en omsorgsfull renovering. Det förklarar varför fastigheten just nu är omgiven av byggnadsställningar på gatan och innergården.
Auras blivande tjänstebostad blir en magnifik skapelse i två etage genom att man fusionerar byggnadens översta herrskapsvåning med vindsvåningen ovanför. Bostaden kommer enligt Byggnadstillsynsverket i Helsingfors att ha 289 kvadratmeter och bestå av sex rum och kök. Helheten fullbordas av en egen bastuavdelning med stor uppvärmd takterrass med glastak och ytterligare en takterrass under bar himmel i västerläge, vilket betyder kvällssol.
Våningen ligger i kvarteret Gamen högst uppe i en byggnad som är ritad av arkitekterna Grahn, Hedman & Wasastjerna. Helsingfors stadsmuseum kategoriserar fastighetens stilinriktning som nordeuropeisk nyrenässans och slår fast att den har drag av svensk 1800- och 1900-talsarkitektur med inslag av svensk barock.
Av en hyresannons för ett kontor med samma rumsdisposition (bortsett från vindsvåningen) som ligger ett par trappor ner, får man en god uppfattning om karaktären på hörnbostäderna i huset: "Enastående hörnvåning i centrum invid Dianaparken i historiskt värdefull fastighet från 1898. De höga och rymliga rummen med kakelugn, takmålningar och kassettak skapar en värdig miljö. Utsikten mot Dianaparken är fantastisk och från hörntornet kan man blicka ut över både Nylandsgatan och Georgsgatan."

Gängse hyra 9 000–10 000 i månaden

Enligt senaste fastställda beskattning (2015) hade Johan Aura förvärvsinkomster på 225 176 euro på årsnivå. Beskattningsvärdet för en tjänstebostad av den här storleken i södra Helsingfors ligger på mellan 3 800 och 4 000 euro i månaden.
I bostadsmäklarkretsar uppger man för HBL att läget på bostaden är "otroligt bra". Gängse hyra för en bostad av det slag som SFV nu låter renovera, estimeras ligga på mellan 9 000 och 10 000 euro i månaden. Skulle ägaren välja att sälja bostaden då renoveringen väl är gjord, uppskattas prislappen ligga på mellan 3,5 och 4 miljoner euro. Bostaden skulle inte vara svårsåld eller svåruthyrd eftersom det finns en fungerande marknad i det här segmentet, säger mäklare till HBL. Presumtiva kunder är länder som söker ambassadvåningar, it-miljonärer och storbolag som skulle hyra bostaden som tjänstebostad för sin vd. Ett stort plus är att det finns en underjordisk parkering precis intill vid Dianaparken.
HBL uppsökte Byggnadstillsynsverket i Helsingfors som i somras godkände att kontorsvåningen på fjärde plan renoveras och återställs till bostad, vilket den var då huset ursprungligen stod klart. Av bygglovet framgår också att den bastuavdelning som finns på vinden, byggs om och ansluts till bostaden med en helt ny trappförbindelse.

Hela huset ägs av SFV

Beslutet om ombyggnaden togs i mars i fjol vid en extra bolagsstämma i Fastighets Ab Diana, ett husbolag som sedan år 2000 är i SFV:s ägo. Av protokollet framgår att SFV närvarade genom sin fastighetsdirektör Stefan Johansson, som för övrigt också är vd för nedskärningsdrabbade Axxell Utbildning Ab. Från SFV deltog dessutom ekonomichef Ted Österman. Enligt protokollet beslutade man enhälligt att söka om bygglov för att omvandla fjärde våningens kontor och bastuavdelningen på vinden ovanför till bostad med bastu och terrass. Husbolaget klubbade också igenom ett extra vederlag på en halv miljon euro för kostnader i samband med renoveringen.

Gamla spegeldörrar och nytt kök

Av ritningarna som låg till grund för bygglovet får man en inblick i hur Auras ståndsmässiga våning kommer att se ut: Hörnlägenheten på fjärde våningen får ett nytt kök och på fjärde plan finns flera salar i fil med dubbla spegeldörrar. Fjärde våningen förses också med nytt badrum och praktiskt grovkök. En trappa leder upp till den vindsvåning som tidigare har inrymt en fönsterlös bastuavdelning med tillhörande brasrum. En lite märklig detalj i sammanhanget är att det stora brasrummet på vinden byggs om till lager enligt de nya ritningarna. Det förklaras i bygglovsansökan med att man på så sätt håller sig inom de angivna kvadratmetergränserna.
Mot Georgsgatan öppnas fyra nya fönster i taket och mot innergården byggs en helt ny takterrass i västerläge. Flera kvadratmeter av plåttaket öppnas och förses med glastak för att åstadkomma en ljus och uppvärmd terrass.

Stort badkar invid takfönster

Vindsvåningen får en ny stor bastuavdelning framgår av ritningarna. Vid Byggnadstillsynsverket förklarar man för HBL att den tunna väggen mellan själva bastun och duschrummet uppenbarligen är av glas. På andra sidan väggen finns två duschar och som krona på verket ett ovalt badkar, eller möjligtvis en jacuzzi där man kan dra sig tillbaka och blicka ut genom det nya takfönstret precis intill.

Förra hyresgästen blev uppsagd

Innan SFV beslutade göra om kontorsfastigheten till lyxvåning fick SFV regelbunden avkastning för lokalen. Välrenommerade kommunikationsbyrån Ellun Kanat hyrde lägenheten på fjärde våningen som kontor. Taru Tujunen, vd för Ellun kanat, berättar att ägaren sade upp hyreskontraktet med dem för ungefär ett år sedan. Tujunen säger att hyreskostnaderna för Ellun Kanat låg på marknadsnivå, men det gick inte att dra av momsen för hyran. Det berodde på att man hyrde av en allmännyttig förening som inte var momspliktig. Det här kompenserades med att den nominella hyran var något lägre än om man hade hyrt av en momsbelagd hyresvärd.

ANDRA LÄSER