En beklämmande inledning för Fotografiska museets nya storsatsning

Det är rent ut sagt förfärligt att se en anti-intersektionell och amerikansk girlboss- och empowerment-attityd applicerad på Marilyn Monroe-fotografier från 1950-talet. Fotografiska museets nya storsatsning lämnar konstkritikern Helen Korpak ledsen och uppgiven.

Fotografier från en enda session med Marilyn Monroe utgör merparten av materialet i galleri K1:s utställning med verk av Douglas Kirkland. Förlegad sensualitet, skriver HBL:s konstkritiker Helen Korpak. Douglas Kirkland: Marilyn Monroe, Hollywood, 1961.
22.08.2020 07:32 UPPDATERAD 22.08.2020 19:34

FOTOGRAFI

Douglas Kirkland: Coco & Marilyn.
Finlands fotografiska museum, K1 Kämp Galleria.
Till 20.12.
Finlands fotografiska museums centralt belägna nya satellitgalleri K1 bjuder på en upprivande upplevelse, men av helt fel orsaker. Galleriet är nämligen alldeles uppenbart ett kommersiellt koncept snarare än en konstsatsning, något som än en gång tvingar en att reflektera över den katastrofala inverkan som den svenska kedjan Fotografiska haft på fotografiets position och status inom nutidskonsten.
Det är tråkigt, för i ett konstutrymme som fyllts med fotografi skulle man helst bara vilja få använda sin energi på att ta sig an intellektuella eller visuella utmaningar och upplevelser. Man vill kunna förvänta sig att få se mediets gränser prövas och alla slags obskyra temata utforskas – eller i brist på det ens att få se något nytt, något som man inte sett tusen gånger förut.

ANDRA LÄSER