Myndigheterna har redan förberett sig för att biblioteken ska öppna igen

Regionförvaltningsverken har redan ett tag förberett en preliminär plan för hur biblioteken ska kunna öppna igen när regeringen häver coronarestriktionerna. Regeringen väntas ta ett beslut i frågan i dag.

Biblioteken kanske öppnar redan om en och en halv vecka. Besked väntas under söndagskvällen.
När Finland stegvis ska häva restriktionerna väntas biblioteken vara först i tur efter skolorna att så småningom återgå till vardagen. Regeringen väntas efter söndagens möte lämna besked om hur och när biblioteken åter ska få öppna.
Regionförvaltningsverken har redan ett tag har jobbat på en plan inför en eventuell öppning av biblioteken. Tanken är att det ska ske successivt, till exempel så att alla bibliotek inte nödvändigtvis öppnar samtidigt och att tjänsterna återupptas efterhand, uppger Rauha Maarno, verksamhetsledare vid Finlands biblioteksförening.
– Det kan bli aktuellt med att först tillåta returnering och reservering av böcker, och så småningom bredda utbudet. Jag antar att de evenemang som brukar ordnas i bibliotek kommer sist. Och det är möjligt att kommunerna inte öppnar alla sina bibliotek så snart de får grönt ljus, säger Maarno.

När tror du att biblioteken kan få öppna igen?

– Jag gissar på den 14 maj.
Rauha Maarno säger att det borde vara rimligt enkelt för regeringen att tillåta att biblioteken öppnar, jämfört med att häva en del andra restriktioner.
– Samtidigt skulle det underlätta vardagen för väldigt många. Ganska många använder också andra bibliotekstjänster än bokutlåningen. Folk går till biblioteken för att jobba, säger hon.
Att döma av den respons som Finlands biblioteksförening har fått väntar många finländare otåligt på att biblioteken ska öppna på nytt.
– Mängden respons överraskar mig. De två tre första veckorna efter att biblioteken stängde var det väldigt lugnt, många hade precis lånat extra mycket böcker. Men de två senaste veckorna har responsen ökat massivt. Folk frågar ständigt om inte biblioteken kunde öppna snart igen, säger Maarno.
Kort efter att biblioteken stängde på grund av coronaepidemin lånade vissa bibliotek ut böcker så att man kunde beställa och avhämta dem utan närkontakt med någon anställd.
– Men när det blev känt att viruset kan bestå en längre tid också på ytor frångick man det systemet, säger Maarno.

ANDRA LÄSER