Skatteförvaltningen: Nej, du är inte digital bara för att du beställer ett skattekort på nätet

Skatteförvaltningen vill locka fler att helt skippa pappret.

Genom att sköta skatteärenden helt digitalt står man i främsta ledet då nya tjänster rullas ut, lockar Skatteförvaltningen.
25.11.2021 08:23
Skatteförvaltningen hoppas att fler börjar sköta sina skatteärenden helt digitalt, utan att några papper alls skickas hem.
"Människor tror ofta felaktigt att de redan sköter allt helt elektroniskt när de till exempel uppdaterar den förhandsifyllda skattedeklarationens uppgifter i Min skatt och beställer ett nytt skattekort i tjänsten", säger Joonas Jarva, produktägare för Min skatt vid Skatteförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Men, påpekar Skatteförvaltningen, även om tre miljoner skattebetalare använder webbtjänsten Min skatt så är det bara drygt 750 000 kunder som helt avstått från skattepost på papper.
De flesta som använder tjänsten hör alltså till de över fyra miljoner privatpersoner som i december eller januari får ett skattekort på papper skickat till sig.

Bli en kund i framkant

Men denna papperspost kan man avstå från genom att ta i bruk tjänsten Suomi.fi-meddelanden, konstaterar Skatteförvaltningen.
Myndigheten motiverar sin uppmaning att bli helt skattedigital bland annat med att det kostar över tre miljoner euro bara att posta alla skattekort på papper.
Dessutom får den som använder Suomi.fi-tjänsten genast information till sin e-post när det finns nya skatteärenden i Min skatt, till exempel att det nya skattekortet har dykt upp.
"Användarna av Suomi.fi-meddelanden kommer även i fortsättningen att vara en kundgrupp som först får tillgång till många nya och förbättrade egenskaper", avslutar Jarva sitt försök att få fler finländare att skippa pappret.

ANDRA LÄSER