Filmmusiknestorn Ennio Morricone är död

Den legendariske italienske kompositören och dirigenten Ennio Morricone har avlidit. Han blev 91 år.

Ennio Morricone har lämnat jordelivet. Arkivbild.
06.07.2020 10:14 UPPDATERAD 06.07.2020 16:29
Morricone avled på ett sjukhus i Rom där han var inlagd med ett brutet lårben efter ett fall, skriver den italienska nyhetsbyrån Ansa.
Under sin halvsekellånga karriär komponerade och arrangerade Ennio Morricone över 500 filmmusikverk i vitt skilda genrer, och han arbetade med några av de allra största filmregissörerna.

Genombrott med spagettivästern

Ennio Morricone fick sitt genombrott 1964 med Sergio Leones För en handfull dollar och stod sedan för musiken i alla Leones västernklassiker.
Filmerna blev oväntade succéer, och satte fart på Morricones karriär, berättar musikern och kompositören Peter Bryngelsson som skrivit böcker om filmmusik.
– Spagettivästernfilmerna gjordes från början som b-filmer, det var ingen som trodde att de skulle bli så framgångsrika, och kanske var det därför som han kunde sätta den rätta touchen på dem, det finns ett slags ironiskt småleende över hela musiken, med sin roliga blandning av symfoniorkestrar, munspel och pisksnärtar. Man känner att han hade kul när han gjorde den, säger Bryngelsson.

"Otroligt uttrycksfulla"

Morricone har haft enormt inflytande på filmmusiken, säger Bryngelsson.
– Jag tror att alla som arbetar med filmmusik har inspirerats av honom, på något sätt. Det går inte att komma förbi honom. Men att faktiskt få till den där lätta touchen som han har, det är väldigt svårt.
På senare år skrev Morricone bland annat musiken till Quentin Tarantinos The hateful eight. Den vann han en Oscar för 2016. I en intervju för tyska Playboy samma år förklarade Morricone att Tarantino inte var någon "riktig regissör".

Vägrade lämna ut noter

2010 tilldelades Morricone Polarpriset. Då dirigerade Hans Ek Kungliga Filharmonikerna i en konsert i samband med att Morricone tog emot priset i Stockholm. Då blev han också varse om kompositörens passionerade hållning till den egna musiken.
Morricone hatade covers och nya arrangemang av sin musik. Allt skulle låta precis som han hade skrivit det. Han vägrade dessutom att lämna ut noterna till sina kompositioner inför konserten.
– Han hade inte förtroende för att låta andra göra det. Där stod vi, vi skulle göra en hel tv-sänd konsert och fick inga noter. Så jag transkriberade musiken och försökte göra det så noggrant jag kunde. Så började vi konserten med att spela upp en filmsnutt med originalmusiken och tonade in musiken med orkestern. Och han såg helt rasande ut. Men sedan efter konserten såg han glad ut och kom fram i applådtacket, berättar Ek.
Morricone har också haft stort inflytande på pop- och rockmusik under de senaste 50 åren. Många musiker har nämnt honom som inspirationskälla och bandet Metallica inleder sina konserter med att spela upp Morricones L'estasi dell'oro från Den gode, den onde, den fule.
Så sent som förra året turnerade Morricone runt hela världen tillsammans med en symfoniorkester.
Morricones sista konsert i Helsingfors ägde rum på Hartwallarenan i november 2016 och recenserades i HBL av Mats Liljeroos och Hans Sundström.

Ennio Morricone

Född: 1928 i Rom.
Karriär: Ennio Morricone fick sitt genombrott på 1960-talet i de västernfilmer som regisserades av Sergio Leone. Bland hans tidiga verk finns även musiken till filmer som Gillo Pontecorvos Slaget om Alger (1966). Han har arbetat med bland andra Oliver Stone, Pier Paolo Pasolini och Quentin Tarantino. År 2010 fick han Polarpriset och för musiken till Tarantinos The hateful eight tilldelades han slutligen en Oscar 2016.
Några av de mest kända låtarna kommer från filmerna Den gode, den onde, den fule, The mission, Once upon a time in America, Django unchained och tv-serien Bläckfisken.

ANDRA LÄSER