HBL på Slush: Sanna Marin varnar för Kinarisk

Statsminister Sanna Marin talade om riskerna med beroendet av Kina på Slush på torsdagen. Framförandet var omdebatterat på förhand – ursprungligen skulle hon dela scen med en kollega till hennes make.  

Efter debatt om det ursprungliga upplägget var det Slush-vd:n Eerika Savolainen som intervjuade Sanna Marin.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
17.11.2022 14:24 UPPDATERAD 17.11.2022 15:30
Finland – och resten av västvärlden – måste lära sig av misstagen som blottlagts de senaste åren. Det var det tydliga temat som statsminister Sanna Marin (SDP) tog avstamp i när hon pratade på teknikmässan Slushs stora scen på torsdagen. 
– De senaste årens kriser måste vara en läxa för västvärlden. Det började med pandemin, då vi upptäckte att vi är för beroende av import av medicinsk utrustning, sade Marin. 
Senare, i och med kriget i Ukraina och den påföljande energikrisen, har det blivit klart hur beroende Europa är av Ryssland. Detta är ett misstag som man måste erkänna, även om det är svårt, sade statsministern. För det fanns en logik bakom det täta bandet till Ryssland. 
– Vi trodde att den ekonomiska kopplingen skulle göra ett krig omöjligt. Men vi insåg att den ryska logiken inte är likadan som vår. Där borde vi ha lyssnat på våra vänner i Baltikum, som varnade för att ryssarna inte tänker som vi. 
Slush är ett evenemang framför allt för bolag inom tekniksektorn. Och när det gäller högteknologi uttryckte Marin en oro för att väst är på väg att göra samma misstag på nytt. 
– Jag oroar mig mycket för tillgången till teknologi. Vi ser redan sårbarhet, till exempel i form av att vi är för beroende av Taiwan när det gäller halvledare. Den demokratiska världen måste samarbeta mer på den här punkten och diversifiera tillverkningen.
Hon höjer också ett varningens finger för att skapa ett liknande beroendeförhållande till Kina som man har gjort till Ryssland. 
– Jag säger inte att vi ska kapa banden helt. Men vi måste se till att vi inte är sårbara, så att auktoritära länder inte kan utpressa oss. 

Kritik mot medverkan

Framträdandet var uppmärksammat på förhand, vilket HBL också har skrivit om. Ursprungligen var det nämligen tänkt att hon skulle intervjuas av Christian Miele på riskkapitalbolaget Headline – som också är hennes makes arbetsgivare.
Efter kritik mot upplägget slutade det med att Slushs vd Eerika Savolainen trädde in som intervjuare i Mieles ställe.

ANDRA LÄSER