FN-chef vill se global solidaritet

Världssamfundet behöver stå enat och den globala solidariteten ökas för att flyktingkrisen ska kunna lösas. Det var några av budskapen på UNHCR:s konferens i Geneve om syriska flyktingar.

FN-chefen Ban Ki-Moon tillsammans med FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi (t.h.).
TT-Reuters-AFP
30.03.2016 17:20 UPPDATERAD 30.03.2016 17:35
FN-chefen Ban Ki-Moon vädjade till världens länder att ta emot fler syriska flyktingar under sitt öppningstal vid konferensen.
– Vi är här för att ta itu med den största flykting- och omflyttningskrisen i vår tid. Det kräver en exponentiell ökning av den globala solidariteten, sade han.

"Flyktingarna en tillgång"

Ban Ki-Moon lyfte fram att flyktingarna bör ses som tillgångar och att välkomnande av flyktingar är ekonomiskt klokt för länder där befolkningen blir allt äldre.
Han lämnade sedan konferensen för sin resa till Stockholm där han träffar statsminister Stefan Löfven. De ska bland annat prata om Syrienkriget och EU:s nya flyktingavtal med Turkiet. Avtalet har kritiserats hårt av UNHCR.

Vill omplacera halv miljon

Endagskonferensen syftar till att försöka få fler länder att ta emot syriska kvotflyktingar för att lätta trycket för Syriens grannländer. UNHCR:s mål är att tio procent av de syriska flyktingarna, 480 000, ska få komma till andra länder fram till och med 2018. Sedan tidigare finns beslut om att vidarebosätta 178 000 kvotflyktingar inom en treårsperiod.
– Vi måste hitta ett sätt att hantera den här krisen på ett mer humant, rättvist och organiserat sätt. Det är bara möjligt om världssamfundet står enat och är överens om hur man ska gå vidare, sa FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi vid konferensen.
Sveriges migrationsminister Morgan Johansson är en av dem som deltar i konferensen.
– Det här handlar främst om att få fler länder att delta och öka pressen på de länder som traditionellt sett inte har tagit ett så stort ansvar, som de sydamerikanska länderna, och för att få USA och Kanada mer på banan, säger Morgan Johansson.

"Sverige ska inte skämmas"

Enligt den brittiska hjälporganisationen Oxfams senaste rapport tar Sverige halva sitt ansvar när det gäller kvotflyktingar. Men enligt Morgan Johansson behöver Sverige inte skämmas för det.
– Alla förstår den svenska situationen. Sedan kriget utbröt i Syrien har 108 000 personer sökt asyl i Sverige. Familjeåterföreningar inräknat är det 77 000 som hittills har fått asyl här, säger Morgan Johansson.
Han tror att konferensen framför allt kommer att lyckas med att öka pressen på fler länder för en bredare uppgörelse.
– Jag tror inte att vi kommer upp i några 480 000 i dag, men kanske öka antalet till drygt 200 000 kvotflyktingar som ska vidarebosättas, säger Johansson.

ANDRA LÄSER