Helsingfors grundar stor terminal för matsvinn

Staden har reserverat 600 000 euro för en ny logistikcentral som ska distribuera överbliven mat. Målet är att utnyttja matsvinnet på ett mer effektivt sätt och förkorta brödköerna utomhus.

Matsvinn är ett stort hållbarhetsproblem i Finland. Målet med det planerade logistikcentret är att minska svinnet och se till att maten effektivt distribueras till dem som behöver den.
17.01.2020 20:45 UPPDATERAD 17.01.2020 21:16
I samarbete med Helsingfors kyrkliga samfällighet vill staden förbättra mathjälpen till mindre bemedlade och samtidigt minska matsvinnet. En av de viktigaste åtgärderna i utvecklingen av mathjälpen blir att grunda en ny, stor terminal där överbliven mat samlas innan den distribueras.
Bland annat Helsingin Uutiset och Yle har tidigare skrivit om terminalplanen, som projektchef Anni Heinälä håller i trådarna för.
– Tanken är att ha en bas från vilken lastbilar och skåpbilar kan åka ut till butiker, fabriker och partihandlar och avhämta överbliven mat, som sedan samlas i terminalen. Men maten ska inte lagras där länge, utan på ett snabbt och mer ändamålsenligt sätt distribueras till de olika aktörerna som sysslar med mathjälpsverksamhet, säger Heinälä.

ANDRA LÄSER