Bankfrossa får Nordeaaktien att rasa – krisbanken Credit Suisse får inget stöd av storägaren

Den krisdrabbade schweiziska storbanken Credit Suisse kommer inte få mer kapitaltillskott av den största ägaren. – Svaret är absolut inte, säger Ammar Al Khudairy, ordförande i Saudi National Bank till Bloomberg TV.

Nytt ras för aktien i krisdrabbade Credit Suisse efter tvärnej från storägaren om kapitaltillskott. Arkivbild
15.03.2023 14:09 UPPDATERAD 15.03.2023 16:37
Credit Suisse faller handlöst – omkring 20 procent – på Zürichbörsen efter uppgifter om att bankens största ägare inte kommer få mer kapitaltillskott från storägaren.
Enligt storägaren Saudi National Banks ordförande Ammar Al Khudairy finns det uppenbara skäl till att man inte vill stödja Credit Suisse, en del av dem regleringsmässiga.
Franska storbanker som Société Générale och BNP Paribas faller också och i fallet följer den nordiska banksektorn med. Nordea leder vägen med ett ras på 7 procent, följda av Swedbank, SEB och Handelsbanken med tapp kring 3 procent. 
Helsingforsbörsens helhetsindex ligger 3 procent under gårdagens stängning. 
Vid sidan av kursfallet fortsätter priset för att försäkra sig mot att Credit Suisse ställer in betalningar i närtid uppåt på den så kallade CDS-marknaden. Det är ett tecken på att finansiärer och långivare är oroade. 
Priset för CDS-kontrakten som skyddar mot en Credit Suisse-kollaps är nio gånger högre än för Deutsche Bank, och 18 gånger högre än den inhemska konkurrenten UBS.
Credit Suisse brottas med stora utflöden av insättningar på grund av rykten om finansiella problem som sprids på sociala medier. Banken befinner sig i en omfattande omstrukturering, och det finns en plan för att knoppa av investmentbanken och behålla kapitalförvaltningen.

Äger 9,9 procent av Credit Suisse

Bankens vd Ulrich Körner sade så sent som i tisdags att Credit Suisse finansiella position var stabil, även tillgången till likviditet.
På onsdagen följde ordförande Axel Lehmann upp med att förklara att det inte finns några skäl att diskutera stödåtgärder till Credit Suisse.
Saudi National Bank köpte in sig i Credit Suisse i fjol och äger i dag 9,9 procent av aktierna i den schweiziska storbanken. Saudi National Bank kontrolleras i sin tur av kungadömet Saudiarabiens statliga pensionsförvaltare, som sitter på 37 procent av aktierna i banken.

ANDRA LÄSER