Advokaten: Chauvin följde reglerna

Åklagaren uppmanade juryn att "tro på det ni ser", medan Derek Chauvins försvarsadvokat hävdade att polisen hanterade George Floyd helt enligt protokollet. Nu ska juryn överlägga om det brutala ingripandet var orsaken till George Floyds död.

Demonstrationer mot rasism i Minneapolis i USA under helgen.
George Floyd bad om hjälp med sitt allra sista andetag. 9 minuter och 29 sekunder, sade Steve Schleicher, åklagare i Chauvin-fallet, under rättegången i Minneapolis.
Han upprepade tidsangivelsen flera gånger under sin två timmar långa slutplädering. Det har framkommit i rättegången att det var den tid under vilken Derek Chauvin hade sitt knä mot George Floyds nacke.
– Tro på det ni ser, det här fallet är exakt som ni trodde när ni såg videon första gången. George Floyd bad tills han inte kunde prata längre. Allt som hade behövts var medkänsla, men det visades ingen den dagen, sade Schleicher.
Åklagaren hävdade också att det Chauvin utövade inte var polisarbete, utan mord.

Tre punkter

Efter tre veckor av starka vittnesmål lade åklagarsidan en sista gång fram sina argument. Den tidigare polisen Derek Chauvin står åtalad på tre dråpliknande punkter efter att 46-årige George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis i fjol.
Punkterna heter på engelska second-degree unintentional murder, third-degree murder och second-degree manslaughter, men Derek Chauvin nekar till brott.
Döms han för den allvarligaste åtalspunkten riskerar han upp till 40 års fängelse.
Derek Chauvins försvarsadvokat Eric Nelson hävdade att åklagaren avfärdade teorin att Floyd kan ha dött av kolmonoxidförgiftning, då han pressades ned mot marken nära polisbilens avgasrör, alltför lätt.
Chauvin tog av sig sitt munskydd medan advokaten höll sin slutplädering. Nelson använde videon från ingripandet som bevismaterial och uppmanade juryn att se den som bevis för att Derek Chauvin var förvissad om att han inte gjorde fel, eftersom han faktiskt lät förbipasserande filma händelseförloppet.
– I det här fallet visar omständigheterna att en hedervärd polis i det ögonblicket använde precis så mycket kraft som behövdes, hur obehagligt det än kan se ut.
Han hävdade att Chauvin betett sig enligt det protokoll han var tränad att utföra som polis. Floyd låg redan på mage på marken med handfängsel när Chauvin pressade sitt knä mot hans nacke.

Droger och hjärtfel

Försvaret har under rättegången lyft fram att Floyds död kunde ha koppling till droger och ett hjärtfel.
– Floyd dog av syrebrist, sade lungläkaren Martin Tobin i rättssalen i Minneapolis tidigare i april.
Det dödliga ingripandet mot George Floyd, som var svart, har berört miljontals människor världen över och lett till att protester mot diskriminering och rasism skakat USA.
När slutpläderingarna är genomförda ska juryn hålla överläggningar. Hur lång tid det tar återstår att se.
ANDRA LÄSER