Finlandssvensk journalist dök upp i fredagens avsnitt av På spåret

Varning: den här artikeln innehåller en stor spoiler för veckans avsnitt av På spåret – men också roliga anekdoter om ett tåg och en skjorta.

HBL-kolumnisten Liselott Lindström medverkade i fredagens avsnitt av På spåret.

För exakt ett år sedan tilldelades frilansjournalisten Liselott Lindström det stora finlandssvenska journalistpriset Topeliuspriset. Nu har hon också en annan bragd att skryta med när pensionen kommer om drygt trettio år: hon har varit med i På spåret, åtminstone för en kort stund.

– Jag sa när de frågade om jag kunde vara med i programmet att "nu kan jag gå i pension”. Om man har fått vara med där finns det inget mer att uppnå, säger Lindström som berättar att hon är ett stort fan av programmet.

Resmålet som Lindström fick äran att presentera var Ugandas huvudstad Kampala. Under de senaste fyra åren har Lindström bott i den kenyanska huvudstaden Nairobi. På spåret skickade därför i väg henne på en resa för deras räkning.

– Vanligtvis gör de resorna själva inom produktionen men på grund av coronaläget frågade de mig eftersom jag ju ändå var i Afrika.

Satt längst fram på loket

Förutom att synas i bild – och ställa frågor till deltagarna i programmet – ingick det i jobbet att filma in videomaterialet från tåget som syns under tiden som programledaren Kristian Luuk läser upp sina kluriga ledtrådar. Det skulle visa sig vara lättare sagt än gjort.

Det finns endast ett tåg i Uganda att åka med från utkanten av Kampala in till centrum och resan tar bara 45 minuter. Produktionen ville ha minst en timme filmad tågräls.

– Fotografen satt längst fram på utsidan av loket och filmade medan jag filmade från sidan med min telefon. Vi hade bara en kamera, och det var väldigt skumpigt kan jag berätta.

Lindström berättar att de försökte rigga upp kameran med tejp, för att bilden inte skulle hoppa för mycket.

Det väckte ganska mycket munterhet bland medresenärerna när de såg fotografen.

Under den här inspelningen av Liselott Lindströms fråga till På spåret hade den vita skjortan inte hunnit bli smutsig ännu.

Lånade fotografens skjorta

Skjortan som Lindström bär när hon hälsar tittarna välkomna till Kampala i programmet är också ett minne hon bär med sig från inspelningarna.

– När jag for för att filma scenen åkte vi motorcykeltaxi, som man bör i Kampala. Och luften var så smutsig att min vita skjorta som jag skulle ha på mig blev alldeles smutsig. Så jag blev tvungen att låna fotografens skjorta som vi spände med klädnypor vi fick låna från baren vars takterrass vi filmade på.

Det var tyvärr inte Kristian Luuk personligen utan producenter som ringde och bjöd in henne till programmet.

– Jag fick faktiskt ett mejl av Kristian Luuk, men jag minns inte exakt vad han skrev… Något om att det var en "fint och tydligt artikulerad fråga”. Jag vet inte om han skickar det till alla men jag intalar ju mig förstås att jag var exceptionellt bra, säger Lindström och skrattar.

I avsnittet tävlade Cecilia Düringer och Jonatan Unge mot Irena Pozar och Patrik Arve.

Liselott Lindström skriver söndagsanalyser för HBL och är sedan årsskiftet bosatt i Helsingfors. Hon kommer att fortsätta jobba som frilansare och stringer för SVT, men numera inte med huvudfokus på Afrika.

– Jag får fortsätta med typ samma uppgift som tidigare: att bryta stereotyper och berätta på ett nytt sätt om Finland för svenskarna.

Läs också kolumnen inför fjolårsfinalen: Fem anledningar till att På spåret är den enda tv-underhållning en människa behöver

ANDRA LÄSER