Hudparasiten skabb sprider sig – kan jag skydda mig mot den?

Apotekskedjan Yliopiston Apteekki har sålt betydligt mer medicin mot skabb i år jämfört med i fjol.

Själva skabbdjuret är så litet, 0,2 – 0,4 mm i diameter, att det är svårt att urskilja med ögat, skriver Institutet för hälsa och välfärd.
Heidi Herrmannheidi.herrmann@hbl.fi
09.12.2022 05:00 UPPDATERAD 09.12.2022 11:32
Skabb, det vill säga en hudparasit som kliar och orsakar hudutslag, sprids oftast om vintern. I år förekommer den mer än tidigare. 
Försäljningen av läkemedel mot skabb har ökat märkbart, enligt Kati Vuorikallas som är farmaceutisk direktör på apotekskedjan Yliopiston Apteekki.
”Särskilt nu i höst har åtgången av medicin mot skabb ökat betydligt. Vi har sålt det dubbla varje månad jämfört med förra hösten”, skriver Vuorikallas till HBL. Enligt henne ser utvecklingen likadan ut i hela Finland, även i huvudstadsregionen. 
Yle rapporterar att skabb spridits särskilt i skolor och på daghem

Gräver små gångar

Symptom är kliande hudutslag och röda och inflammerade områden på huden. På huden finns ofta knottror, vätskefyllda blåsor och rivmärken. Klådan förekommer främst på natten. 
Själv skabbdjuret är så litet, 0,2 – 0,4 mm i diameter, att det är svårt att urskilja med ögat, skriver Institutet för hälsa och välfärd (THL). De små gångarna som skabbdjuren gräver är ljusa, smala som trådar och ungefär 1 cm långa, enligt svenska Vårdguiden.
Det finns både receptfri kräm och receptbelagda tabletter för behandling av skabb och alla som bor i samma hushåll ska behandlas samtidigt.
Efter läkemedelsbehandlingen ska man byta till rena sänglinnen, dammsuga madrasser, vädra eller dammsuga täcken och kuddar, tvätta kläder och sänglinnen i 60 grader, vädra dem utomhus, lägga dem i en försluten plastsäck i tre dygn eller lägga dem i frysen/utomhus (i –20 °C eller kallare) i ett dygn.

Så smittar skabb

Skabb är en hudparasit som gör gångar i hudens yttersta lager och som lägger sina ägg där.
Skabbdjur påträffas hos både människor och djur, som rävar, katter och hundar.
De skabbdjur som förekommer hos djur överförs inte särskilt lätt till människor och tvärtom. Om det sker så orsakar de högst lindriga symtom som går över av sig själva.
Skabb smittar via hudkontakt, kläder eller sängkläder.
För att skabb ska smitta krävs upprepad eller intensiv kontakt, till exempel boende i samma hushåll eller samlag. Skabb smittar vanligen inte via enbart handskakningar eller via hudkontakt som varar i några minuter.
När smittan har överförts gräver sig skabbdjuret in i huden och skapar gångar bland annat mellan fingrarna, vid handlederna, på insidan av underarmen, i armhålorna och i genitalieområdet.
Hudutslagen uppkommer ungefär en månad efter smittillfället. 
Källa: Institutet för hälsa och välfärd THL, Vårdguiden 1177
Gångarna som skabbhonan gräver finns oftast i handledsvecken, mellan fingrarna och hos barn även i handflatorna och under fotsulorna. Med ett mikroskop kan man se skabbdjuret som en mörk prick i ändan av gången.
Skabb förekommer bland annat i institutionella förhållanden, som på sjukhus, äldreboenden, daghem och i skolor, enligt THL.

ANDRA LÄSER