Sju av tio finländare anser att inresebegränsningarna är för slappa

En klar majoritet av finländarna vill se strängare begränsningar för inresa till Finland. Bild: Sofia Westerholm/SPT

I fjol ställde sig oppositionen anhängare bakom coronabegränsningarna i klart högre grad än nu.

Åsikterna om coronaåtgärderna i Finland har politiserats, enligt en rapport som har sammanställts av Sami Metelinen för Näringslivets delegation EVA. I fjol var finländarna eniga om behovet av coronaåtgärder, men nu har åsikterna bland regeringens och oppositionens anhängare börjat gå isär.

Exempelvis ser oppositionens anhängare pandemin som ett mindre hot än vad regeringspartiernas anhängare gör. Enligt ett liknande mönster har acceptansen för regeringens åtgärder minskat bland oppositionens anhängare. Till exempel stödde 75 procent av Sannfinländarnas väljare regeringens åtgärder i fjol, men nu är siffran nere i 42 procent.

Enligt undersökningen ligger Svenska folkpartiets väljare nära oppositionen i många frågor. Då det gäller SFP:s anhängare kan siffrorna ändå vara missvisande eftersom det samplet är litet.

"Slappa resebegränsningar"

Finländarna är mest kritiska till begränsningar av hobbyverksamhet för barn och unga – 43 procent tycker att de har varit för strikta, medan 15 procent anser att de varit för milda.

Begränsningarna i rörelsefriheten var för strikta enligt 40 procent av finländarna, medan 36 procent är kritiska till stängandet av idrottsanläggningar.

Enligt undersökningen anses resebegränsningarna från utlandet till Finland i sin tur ha varit för slappa enligt hela 70 procent av finländarna.

Munskyddsrekommendationerna anses ha varit för milda enligt 48 procent av finländarna.

Undersökningen bygger på svar av 2 059 personer i Taloustutkimus internetpanel.

Svaren har vägts enligt flera faktorer, bland annat kön, ålder och hemort, för att motsvara befolkningen.

Yhdyskuntatuktimus har analyserat svaren.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning