70 miljoner ska rädda Åland ekonomiskt

Landskapsregeringen på Åland jobbar på en tilläggsbudget som enligt finansministern borde kunna godkännas om cirka en till två veckor.

Ålands landskapsregering vill använda 70 miljoner euro för att vårda de ekonomiska följdsjukdomarna som Åland drabbas av på grund av coronaepidemin. Det handlar om landskapets reserver från Ålands Penningautomatförening (Paf).

Pengarna ska användas för att ge extra resurser till den åländska sjukvården, till den åländska arbetskraftsmyndigheten, till dubblad dagpenning för permitterade och till lånegarantier för åländska företag som drabbas av likviditetsproblem.

Landskapsregeringen jobbar nu på en tilläggsbudget som enligt finansminister Torbjörn Eliasson (C) kan vara godkänd om en och en halv eller två veckor, enligt ett besked i tisdags. Man jobbar också på andra stödåtgärder, men det är oklart vilka dessa är.

Landskapsregeringen för en tät diskussion med alla åländska partier om tilläggsbudgeten för att nå en bred politisk enighet för hjälppaketen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning