70-åringarna i tur att vaccineras i Helsingfors

Alla äldre helsingforsare erbjuds Pfizer-Biontechs vaccinpreparat. Det gäller att boka en tid per telefon eller på nätet för att säkerställa att man får en första dos. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Personer i åldersgruppen 70–74 år står härnäst i tur att vaccineras mot coronaviruset i Helsingfors. Det går att boka en tid från och med tisdag, eller redan måndag kväll över nätet.

Helsingfors stad uppger att personer som fyller 70–74 år i år, det vill säga personer som är födda 1947–51, står i tur att vaccineras härnäst. Detsamma gäller deras närståendevårdare, om de har ett beslut om stöd för närståendevård.

Den här gruppen kan börja boka tid för coronavaccinering på måndag kväll på webbplatsen koronarokotus.hel.fi eller från och med tisdag på numret 09 310 46300. Telefontjänsten är öppen vardagar 8–18. Närståendevårdare kan boka tid bara per telefon.

Alla helsingforsare i åldern 70–74 år ska få ett informationsbrev om vaccineringen med posten. Brevet lovas nå fram under nästa vecka.

Vaccineringar ges på Busholmen samt i Mässcentrum, Malm och Kvarnbäcken. Vaccineringen framskrider i den takt nya vaccindoser inkommer.

Hittills har 97 procent av helsingforsarna i åldersgruppen 85 år och äldre fått en första dos. I gruppen 80–84 år är motsvarande andel 78 procent och i gruppen 75–79 år är andelen 19 procent. Vaccineringen av alla de här grupperna fortsätter.

Alla äldre helsingforsare erbjuds Pfizers vaccinpreparat i två doser med 12 veckors intervall, i enlighet med rekommendationen från Institutet för hälsa och välfärd. Tidsbokningen för den andra dosen görs i samband med att man får den första.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning