7 000 vill säsongsarbeta i Finland i år – De finska jordgubbarna lockar ukrainare

En klar majoritet av säsongsarbetarna kommer för att plocka bär. Bild: Congerdesign/SPT

Kampen om de finska bären är hård. Omkring 7 000 utländska säsongsarbetare har sökt om tillstånd för säsongsarbete i Finland i år. En klar majoritet av tillstånden söks för bärplockning.

Säsongsarbete utförs inom många branscher, men de allra flesta säsongsarbetare kommer till Finland för att jobba med bärplockning och odling.

I fjol trädde en ny lag om säsongsarbete i kraft. Enligt den lagen krävs ett tillstånd från Migrationsverket för att få utföra säsongsarbete i Finland.

– Lagen var en följd av ett EU-direktiv. Inom unionen ville man ha gemensamma regler för säsongsarbetare i alla unionens länder. Tidigare fanns egentligen ingen lagstiftning kring detta, säger Anna Hyppönen, resultatområdesdirektör på Migrationsverket.

Via Migrationsverket kan säsongsarbetare nu ansöka om tre olika tillstånd beroende på hur länge de tänkt stanna och jobba i Finland.

– Det överlägset mest populära är det kortaste som berättigar en till att jobba här i upptill 90 dagar, säger Hyppönen.

I år har omkring 6 700 sådana tillstånd utfärdats. Motsvarande siffra för att få jobba i landet i 3-6 månader rör sig i år omkring 580. För säsongsarbetare som tänkt arbeta i 6-9 månader har omkring 350 tillstånd beviljats.

Det totala antalet tillstånd är ungefär detsamma som år 2018.

Jordgubbarna lockar allra mest

Ett land toppar tydligt listan. 6 500 av de 6 700 säsongsarbetarna som fått tillstånd att arbeta i upptill 90 dagar kommer från Ukraina.

– Det är inget nytt. Siffrorna var ungefär samma i fjol, säger Hyppönen.

De nya tillstånden väckte i fjol många frågor hos såväl arbetare som arbetsgivare. I år har Migrationsverket därför försökt förenkla processen så mycket som möjligt.

– Vi har lagt till anvisningar på både ukrainska och ryska. Dessutom har vi lagt ut ett webbseminarium på nätet där man kan få information om tillstånden och ansökningsprocessen, säger Hyppönen.

Trots att tillstånd söks för arbete inom många olika branscher, är bärplockning den absolut populäraste.

– Det råder ingen tvekan om att det är de finska jordgubbarna som lockar mest, säger Hyppönen.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning