Laga asiatisk mat med inhemska råvaror – dessa tre ingredienser är viktiga

Med ingefära, vitlök och chili kan du skapa asiatiska rätter av inhemska råvaror. Testa till exempel att använda trattkantareller i nudelsoppan.

Också av inhemska råvaror kan du skapa asiatiska rätter som värmer i vinterkylan – överst gyoza, sedan medsols mango lassi, bowl med havreris, nudelsoppa och gurksallad.
22.01.2021 10:57
– Det är lättare än man tror att laga asiatiskt. Många tänker det är mycket kryddor, men man kan skala ner och utgå från det man har hemma. Man behöver inte alla såser eller kryddor som finns, säger Elin Enqvist.
Elin Enqvist studerar på gastronomiprogrammet vid Umeå universitet. Under sin praktik på Marthaförbundet tog hon fram asiatiska recept baserade på inhemska råvaror.
– Grundpelarna i det asiatiska köket är kryddorna ingefära, vitlök och chili. Med dem kan du lätt ge en asiatisk touch åt inhemska råvaror. Koriander hör också till det asiatiska köket, men den kan man lämna bort om man inte gillar smaken.

ANDRA LÄSER