Värmeböljan i Kanada slår rekord för tredje dagen i rad – minst ett hundratal döda

För tredje dagen i rad noteras ett nytt värmerekord i Kanada – 49,5 grader. Minst 134 personer har hittills avlidit i Vancouverområdet under den extrema hettan.

Stekande hetta har plågat Vancouverområdet de senaste dagarna.
TT
30.06.2021 06:17 UPPDATERAD 30.06.2021 09:43
Temperaturen började stiga i lördags. Sedan dess har det slagits värmerekord i västra Nordamerika varje dag. I Lytton, nordöst om storstaden Vancouver i provinsen British Colombia, uppmättes under tisdagen den högsta temperaturen någonsin i Kanada.
"Klockan 16.20, rapporterade väderstationen i Lytton 49,5 grader", meddelar Kanadas vädermyndighet på Twitter.
Därmed slogs måndagens rekord som löd 47,9 grader. Armel Castellan, meteorolog på Kanadas vädermyndighet, säger till public service-bolaget CBC att han är förbluffad över de extrema temperaturerna.
– Det finns verkligen inget superlativ som är tillräckligt starkt för det här. Vi är helt förbryllade över hur stora de här rekorden är, säger han.
Hittills har minst 134 personer avlidit i Vancouverområdet i Kanada, rapporterar AFP med hänvisning till polisen. De flesta äldre eller personer med underliggande sjukdomar. Antalet döda väntas dock stiga när fler lokala myndigheter sammanställer sina siffror.
En ambulanssjuksköterska undersöker en man i Salem i Oregon, US, under den pågående värmeböljan västra Nordamerika.

"Väldigt fuktigt"

Även nordvästra USA har haft rekordtemperaturer. I Portland, som ligger vid gränsen mot Kanada och tillhör samma storstadsregion som Vancouver, har termometern visat 46,7 grader.
– Den här tiden på året brukar det vara strax över 20 grader, kanske upp mot 25 grader, berättar 63-årige Charles Daniel, från Portland, för TT.
Han har tidigare bott i Texas och är van vid värme, men säger att de senaste dagarna har varit något alldeles särskilt.
– Det har varit väldigt fuktigt. Vanligtvis är det inte fuktigt här, utan en torrare värme. Men luftfuktigheten har gjort att det har känts som att man precis har kommit ut från en ångande varmdusch, samtidigt som man är iklädd våtdräkt, säger han.
Familjen Daniel tillhör de lyckligt lottade som har luftkonditionering installerat i sitt över hundra år gamla hus. Men luftkonditioneringen har inte mäktat med i hettan och temperaturen inomhus har legat över på 30 grader.
– Vi har skaffat extra fläktar och har sovit i källaren, säger Charles Daniel.
Charles Daniel i Portland håller sig inomhus för att undkomma hettan.

Många saknar luftkonditionering

Många fastigheter i Portlandområdet är gamla och många saknar luftkonditionering – eftersom det allt som oftast inte har behövts. För att undkomma hettan har folk tagit sin tillflykt hos vänner och bekanta, eller flytt staden.
– De som har möjlighet har åkt upp i bergen för att campa på de högre altituderna. Här i Portland har vi också Willamettefloden, så det finns många ställen att bada på, förklarar Daniel.
Han berättar om hur restauranger och kaféer har tvingats hålla stängt, att all sorts is länsades från butikernas frysboxar redan i lördags och att myndigheterna har öppnat offentliga utrymmen som bibliotek, skolor och kongresscenter dit folk kan ta sin tillflykt.
– De har satt på luftkonditioneringen och låter folk komma in och svalka sig. Några ställen har varit öppna dygnet runt, berättar Daniel.
Själv har han hjälpt till i stallet där hans dotter har sin häst. Med gemensamma krafter har de försökt svalka hästarna med vatten och nedkylda specialskor.
– Särskilt de äldre hästarna har det tufft i värmen. Vi tittar till hästarna varje dag när det är varmt väder.

Utfärdat varningar

På tisdagsmorgonen kom dock ett efterlängtat uppehåll i värmeböljan. Temperaturen rasade under natten från 46 grader till knappt 18 i Portland – raset även det ett rekord, enligt den lokala kanalen katu.com.
Men temperaturen väntas återigen stiga till över 30 grader i området, och den extrema värmeböljan har fortfarande sitt grepp om området öster om Kaskadbergen.
Kanadas vädermyndighet har utfärdat varningar för provinserna British Columbia och Alberta, samt för delar av Saskatchewan, Manitoba, Yukon and Northwest Territories, med motiveringen att "en långvarig, farlig och historisk värmebölja kommer att fortsätta under veckan".
– Vi kommer att ta oss igenom denna extrema händelse genom att hålla ihop, försöker British Columbias delstatspremiärminister John Horgan lugna på en presskonferens, rapporterar AFP.

ANDRA LÄSER