Sydkoreansk svart komedi kammar hem Guldpalmen i Cannes

Den sydkoreanska filmen Parasite får det mest prestigefyllda priset, Guldpalmen, på filmfestivalen i Cannes. En väntad vinst för en film och en regissör som varit omgärdad av favoritrykten under hela veckan.

Bong Joon-Hos film Parasite vann Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.
25.05.2019 22:04 UPPDATERAD 25.05.2019 22:05
Parasite är en film om klassklyftor. I centrum står en mycket fattig familj. Sonen lyckas under falska förespeglingar få jobb som engelsklärare åt tonårsdottern i en mycket rik familj. Han lyckas få sin syster anställd som konstlärare till den unge sonen.
När TT:s utsände Gunnar Rehlin träffade regissören Bong Joon-Ho i Cannes häromdagen ville han själv tona ned sitt favoritskap i tävlingen:
– Jag har suttit i olika jurygrupper i till exempel Berlin. Jag vet hur oförutsägbart det är att välja en vinnare. Ibland kan det ändras under den sista halvtimmen av jurysammanträdet. Det handlar om ren tur.

"Finns mycket smärta"

Priserna för bästa kvinnliga skådespelare gick till Emily Beecham, som spelar en forskare som börjar ana att växten hon genmodifierat kan ha oanad påverkan på andra levande varelser. Antonio Banderas fick priset för bästa manliga skådespelare för sin roll i långtida samarbetspartnern Pedro Almodóvars Dolor y gloria, där han spelar en spansk filmregissör i kreativ kris.
– Folk tror att vi lever på röda mattan men det är inte sant. Vi lider, vi offrar saker. Det finns mycket smärta bakom varje skådespelare. Men det finns också ära och i kväll är det här min ära, sade Banderas från scenen.
Det tredje största priset, juryns pris, delades ut av dokumentärfilmaren Michael Moore som sin vana trogen passade på att ge en känga åt Donald Trump.
– Trump är lögnen som möjliggör mer ljugande, sade han från scenen.
Sedan överraskade han genom att meddela att juryn bestämt sig för att ge priset till två filmer, nämligen Les Misérables av Ladj Ly och Bacurau av Kleber Mendonça Filho och Juliano Dornelles.

Vunnit två gånger

Den franska författaren Céline Sciamma fick ta emot priset för bästa manus för Portrait of a lady on fire, ett lesbiskt kostymdrama om en ung kvinnlig konstnär som får i uppdrag att måla ett porträtt av en ung kvinna som ska locka till sig friare.
Bröderna Dardenne vann priset för bästa regi och filmen Young Ahmed, som kretsar kring en belgisk pojke som planerar att mörda sin lärare i religionens namn. Bröderna har tidigare vunnit Guldpalmen två gånger.
Rollen som juryordförande axlades av mexikanska filmregissören Alejandro González Iñárritu. I juryn ingick också bland andra franska regissörerna Enki Bilal och Robin Campillo, senegalesiska skådespelaren Maimouna N’Diaye och amerikanska skådespelaren Elle Fanning.
Antonio Banderas fick pris för bästa manliga skådespelare.

Festivalens vinnare

Guldpalmen (första pris): "Parasite" av Bong Joon-ho
Juryns stora pris (andra pris): "Atlantics" av Mati Diop
Juryns pris (tredje pris): Delas mellan "Les misérables" och "Bacurau"
Juryns speciella omnämnande: "It must be heaven" av Elia Suleiman
Bästa regi: Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne för "Young Ahmed"
Bästa manliga skådespelare: Antonio Banderas för "Dolor y gloria"
Bästa kvinnliga skådespelare: Emily Beecham för "Little Joe"
Bästa manus: "Portrait of a lady on fire" av Céline Sciamma
Guldpalmen Bästa foto: "Nuestas madres" av César Díaz
Guldpalmen Bästa kortfilm: "The distance between us and the sky" av Vasilis Kekatos
Juryns speciella omnämnande – kortfilm: "Monstruo dios" av Agustina San Martín

Filmerna som tävlade om Guldpalmen

"Atlantics" av Mati Diop
"Bacurau" av Kleber Mendonça Filho och Juliano Dornelles
"The dead don't die" av Jim Jarmusch
"Frankie" av Ira Sachs
"A hidden life" av Terrence Malick
"It must be heaven" av Elia Suleiman
"Little Joe" av Jessica Hausner
"Matthias & Maxime" av Xavier Dolan
"Les misérables" av Ladj Ly
"Mektoub, my love: Intermezzo" av Abdellatif Kechiche
"Oh mercy!" av Arnaud Desplechin
"Once upon a time in Hollywood" av Quentin Tarantino
"Pain and glory" av Pedro Almodóvar
"Parasite" av Bong Joon-ho
"Portrait of a lady on fire" av Céline Sciamma
"Sibyl" av Justine Triet
"Sorry we missed you" av Ken Loach
"The traitor" av Marco Bellocchio
"The whistlers" av Corneliu Porumboiu
"The wild goose lake" av Diao Yinan
"Young Ahmed" av Jean-Pierre Dardenne och Luc Dardenne

Guldpalmen

Guldpalmen eller "La Palme d'or" är det mest prestigefyllda filmpriset vid filmfestivalen i Cannes. En jury, i år ledd av Alejandro González Iñárritu, väljer ut vinnaren, som presenteras under festivalens sista dag.
I fjol vann Ali Abbasis svenska film "Gräns" första pris i sidokategorin "Un certain regard". 2017 vann Ruben Östlunds "The Square" Guldpalmen. Tidigare svenska vinnare är Bille Augusts "Den goda viljan" 1992, Alf Sjöbergs "Fröken Julie" 1951 och "Hets" 1946, men de två sistnämnda fick föregångarpriset Grand prix du festival international du film.
Guldpalmen började delas ut 1955.

ANDRA LÄSER