Skrällsegern efter svåra vintern – "jättestor överraskning"

Anders Bäckman stod för en av tidernas överraskningar då han spurtade hem FM-guld i landsvägscykling i Norrmark.

Anders Bäckmans seger kom som en överraskning, inte minst för honom själv.
Matti Manninen. Hiski Kanerva. Joonas Henttala.
Det fanns många hungriga cykeltalanger på startstrecket för FM-linjeloppet i Norrmark – men till slut var det en garvad 32-åring som drog det längsta strået efter en händelserik dag med många utbrytningar och djärva initiativ. Till allas stora förvåning – inklusive han själv.
– Det var en jättestor överraskning, säger Bäckman, hemma från Sibbo men numera bosatt i Esbo.
– Jag har inte riktigt hunnit smälta det ännu.

Laginsats

Bäckman var på hugget direkt och lyckades ta sig med i dagens första utbrytning, som cyklade på egen hand i mer än 100 kilometer. Han var också en av de fyra som på nytt ryckte loss då ett tolv kilometers varv kvarstod. Han visade taktisk kyla, sparade krafter och hade mest krut kvar på upploppet.
– Utan lagets hjälp hade det inte varit möjligt, säger Bäckman, som representerar IBD Cycling.
– Det var många saker som gick rätt under loppet. Hade nånting gått ens lite annorlunda skulle jag inte ha vunnit.
Ishockeyprofilen Teemu Ramstedt grundade IBD Cycling för några år sedan för att öka medvetenheten om inflammatorisk tarmsjukdom. Bäckman anslöt till stallet inför förra säsongen.

Tarmsjukdom

Hans första FM-medalj i seniorklass smakade ännu bättre efter den svåra vintern. Bäckman diagnostiserades med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) för tio år sedan, men i vintras hade han en exceptionellt tung period.
– Jag har aldrig haft så dålig mage förut. Det tog verkligen på krafterna, säger Bäckman.
– Fram till Borgåloppet (10.6) tränade jag bara för att komma i form. Jag lyckades ändå få till en liten formtopp före FM, men jag trodde inte det var realistiskt att sikta på medalj.
Gratulationerna haglade efter att Bäckman säkrat FM-guldet. Folk var genuint glada över hans FM-guld.
– Det värmde att det var många som uttryckligen sade att jag var värd segern.

Prövade på nytt

Bäckman började cykla redan som tolvåring, men lade i praktiken av efter att ha träffat sin fästmö Liisa Kärnä. Under tre år rörde han knappt en tävlingscykel.
– Då var det roligare att ligga på soffan och äta glass. Kondisen blev dålig och vikten började öka. Jag beslöt att pröva igen och märkte hur roligt det är att cykla.
Numera tvingas han balansera sin träning med jobb och familjeliv – paret har en tvåårig son, Alvin – och han drömmer inte längre om ett proffsliv. Han tvingas träna då det finns tid.

Cyklar till jobbet

– Det blir hela tiden kompromisser då både jag och Liisa i praktiken gör skiftesarbete. Jag är företagare, men jobbar då det passar kunderna, säger Bäckman.
Han är fysioterapeut och tar emot kunder i Sibbo. Jobbresan är ungefär 50 km enkel väg – ibland tar han cykel, ibland tåg eller metro och cykel.
– I veckan består min träning till stor del av att cykla till jobbet. Under helgerna gör jag ofta mina träningspass tidigt på morgonen eller senare under eftermiddagen, så det blir tyvärr sällan av att träna tillsammans med mina lagkamrater.

Stolt över FM-tröjan

Segerpokalen och guldmedaljen står fortfarande bredvid tv:n i vardagsrummet i väntan på en värdigare plats. Bäckmans stall IBD Cycling får bråttom att hinna trycka blåvita tröjor med föreningens emblem. Som finsk mästare får Bäckman bära den blåvita tröjan åtminstone ett år framöver, frånsett i FM-tävlingar.
– Mitt mål är att köra så bra som möjligt i mästerskapströjan. Jag är stolt över den.
Och Alvin, undrade ni? På god väg. Cyklar redan med sparkcykel.
– Han är mycket intresserad av lekparkens trehjulingar som har pedaler, säger Bäckman med ett leende.

FM i kriterium, Vanda, 6.7, kl. 14 och framåt.

Anders Bäckman

Ålder: 32
Hemort: Sibbo, numera Esbo
Familj: Fästmö Liisa Kärnä, tvååriga sonen Alvin.
Förening: IBD Cycling
Aktuell med: färsk finsk mästare i linjelopp.

ANDRA LÄSER