Bilderbok om ensamkommande flyktingbarn får pris

Frank Furus debut som barnboksförfattare kallas "ett modigt och viktigt ställningstagande" när han och Linda Bondestam får årets Punnipris.

Frank Furu är född 1984 och bosatt i Jakobstad.
07.04.2022 14:00
Barnboksinstiutets Punnipris på 600 euro går i år till Frank Furu och Linda Bondestam för bilderboken Ni är inte min mamma som gavs ut på Förlaget M i fjol. Boken handlar om Aysha som saknar sin mamma när hon har anlänt som ensamkommande flyktingbarn och ska börja anpassa sig till det finländska samhället.
Juryn skriver i sin prismotivering att boken "ökar förståelsen och empatin gentemot barn – och vuxna – som blivit tvungna att lämna sina hem på grund av krig."
Ni är inte min mamma är Furus debutverk. Han är bosatt i Jakobstad och har arbetat med ensamkommande flyktingbarn i snart tio år. Bondestam är prisbelönt illustratör och bilderbokskonstnär bosatt i Helsingfors.
Mia Österlund skriver i HBL:s recension att boken tecknar "en välkommen och nyskapande bild som också visar på vad allt barnlitteratur kan användas till. Bland annat till att skriva och teckna fram visioner av social hållbarhet, solidaritet och rättvisa."
Frank Furu och Linda Bondestams bilderbok <i>Ni är inte min mamma</i> var också nominerad till priset Runeberg Junior i år.
Barnboksinstitutet delar också ut fyra hedersomnämnanden till Emilia Aakkos och Veera Aros barnbok Kaiho-kotitonttu ja karanneet kärsiväiset (Kumma-kustannus, 2021), Anna Elina Isoaros och Mira Mallius bilderbok Sinä yönä tuli talvi (WSOY, 2021), Veera Salmis ungdomsbok Olin niinku aurinko paistais (Otava, 2021) och Otto Tähkäpääs och Ilpo Rybatzkis fackbok Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin (Tammi, 2021).

ANDRA LÄSER