Ny Tid publicerar svensk satirteckning på Turkiets president

Den finlandssvenska tidskriften Ny Tid publicerar en svensk satirteckning på Turkiets president. – Det är ett beslut som fattats för att försvara mänskliga rättigheter, säger Ny Tids chefredaktör Janne Wass. 

Ny Tid publicerar svensk satirteckning på Turkiets president i sitt februarinummer. – Jag hade inte tänkt det som ett inlägg i den debatt som pågår i Sverige för tillfället utan det här är ett helt självständigt publiceringsbeslut från vår sida, säger chefredaktören Janne Wass.
Sandra Brobornsandra.broborn@hbl.fi
24.01.2023 18:02 UPPDATERAD 24.01.2023 20:18
För en vecka sedan utlyste den svenska socialistiska tidningen Flamman en tävling för bästa satirteckning på Turkiets president. Enligt SVT står Henry Åström bakom det vinnande verket som föreställer Recep Tayyip Erdoğan i full färd med att glufsa i sig en man. Teckningen är en parodi på den spanske konstnären Francisco de Goyas målning Saturnus slukar sin son från 1820-talet. Chefredaktören Leonidas Aretakis säger i en intervju till SVT att det är en kurd som presidenten äter och att teckningen uttrycker ren och skär ondska.
Utan att tänka desto mer på saken tackade jag ja

Publicerar svenska teckningen

Ny Tid bekräftar på tisdagen att de publicerar samma teckning i sitt februarinummer, vilket enligt chefredaktören Janne Wass hör till tidningens sedvanliga policy.
– Flamman kontaktade oss för en tid sedan och frågade om vi ville vara med och publicera vinnaren i deras satirtävling. Utan att tänka desto mer på saken tackade jag ja eftersom Ny Tid har en tradition att publicera satirteckningar över diktatorer, envåldshärskare och personer som på ett eller annat sätt utmärkt sig för att bryta mot mänskliga rättigheter.
Erdoğan är missnöjd med den senaste veckans politiska händelser i Stockholm vilket fått följder för den svenska och finska Natoansökan.
Det är viktigt att vi kommer ihåg vem det är vi allierar oss med.

Ska den här publiceringen tolkas som en solidaritetshandling gällande Sveriges Natoansökan? 

– Nej, det är snarare riktat mot Turkiet och Finlands och Sveriges Natoprocess. Själv har jag förlikat mig med tanken på att Finland förr eller senare kommer att bli medlem i Nato. Om och när det händer tycker jag ändå att det är viktigt att vi kommer ihåg vem det är vi allierar oss med.
– När det gäller frågor som utlämning av kurdiska aktivister och yttrandefrihet har Finland varit mer konsekvent än Sverige med att påpeka att det finns vissa grundrättigheter som vi inte tummar på. Jag hoppas att en sådan diskussion kan fortsätta och att vi håller fast vid det och inte säljer ut vår yttrandefrihet för att gå med i Nato.

Satir journalistiskt uppdrag

Enligt Wass har Ny Tid inte tänkt utlysa en liknande satirtävling som i Sverige.
– Däremot publicerar vi som enda finlandssvenska tidning serier av finlandssvenska serieskapare i varje nummer och vi har tidigare haft satir på Vladimir Putin. Om det kommer någon satir på Erdoğan framöver är helt upp till våra medarbetare.
Ny Tid publicerade en satirteckning på Erdoğan i mars förra året.
– Det var i samband med vårt serienummer strax efter att kriget i Ukraina hade brutit ut på allvar. Om jag minns rätt var det en ganska snäll satir där Erdoğan ingick i ett gäng med diktatorer och kontroversiella politiker.
Ville Rantas satirteckningar på Turkiets president i tidningen Iltalehti har tidigare uppmärksammats i turkiska medier.
Förutom Ny Tid publicerar även Expressen och Arbetaren i Sverige Henry Åströms teckning.
– Den här publiceringen kommer säkert också att uppmärksammas, men det är inget som vi kan göra någonting åt, säger Janne Wass.
Svenska Yle var först med nyheten.

ANDRA LÄSER