Nya Mulan saknar charm

Som många av Disneys klassiska animationer har nu även Mulan blivit spelfilm. Att det är lukrativt för Disney står klart, men vad är det vi som publik ska få ut av det? Är tanken att dagens barn inte kan relatera till äldre filmer?

Yifei Liu i Mulan vars biopremiär flyttats fram gång på gång på grund av pandemin, ända tills Disney bestämde sig för att låta den gå upp direkt på sin strömningstjänst.
Disneys storsatsning Mulan, en spelfilm baserad på den animerade filmen med samma namn från 1998, har kantats av kontroverser. Först hamnade huvudrollsinnehavaren Yifei Liu i blåsväder för att till synes stödja polisbrutaliteten i Hong Kong, sedan upprördes folk över valet att inte ha med karaktären Li Shang (Mulans överbefälhavare och kärleksintresse i den animerade versionen). Slutligen, och mest allvarligt, kritiserades Disneys val att delvis filma i Xinjiangprovinsen, där utbrett förtryck av uigurer sker, och filmens kopplingar till den kinesiska regimen. Sedan kom pandemin och omöjliggjorde en global biosatsning. Nu går filmen i stället upp på Disney+, Disneys egen strömningstjänst.
ANDRA LÄSER