Ingen ny hemmamedalj för Jalonen – ny chans nästa år?

Ett tämligen anonymt amerikanskt landslag har hört till VM:s största utropstecken hittills. Utropstecknet körde över Kari Jalonens Tjeckien i kvartsfinalskedet – och det kastar vissa frågetecken över Jalonens och Tjeckiens hemma-VM 2024.

I fjol blev det VM-brons i Tammerfors för Kari Jalonen. I år blev det en besvikelse i kvartsfinal för Tjeckiens finländska förbundskapten.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
25.05.2023 19:34
Fjolårets VM i Tammerfors var på många sätt en drömmarnas uppfyllelse för tränargurun Kari Jalonen. Finländaren tecknade kontrakt med det tjeckiska landslaget efter dess OS-flopp i Peking, byggde ett framgångsrikt koncept på bara några månader och satte till slut stopp på en tioårig tjeckisk medaljtorka i VM – Jalonens första hemma-VM på 40 år. I VM 1982 kom Lejonen femma med Jalonen som spelare.
Året senare lyckades 63-åringen inte upprepa bedriften. I kvartsfinalen mot USA i Tammerfors hade Tjeckien till slut inte mycket att komma med då de formstarka amerikanerna fortsatte ånga på i samma stil som hittills.
USA behöll sitt förlustfria facit, vann med 3–0 och skickade hem Jalonens gäng.
Jalonen och hans lag har fått sig en hel del kritik under årets VM där man kom gruppfyra efter bland annat en förlängningsförlust mot Lettland. Jalonens kontrakt sträcker sig över VM 2024 som spelas i Prag och Ostrava. Ett tredje hemma-VM i följd i så fall för den fyrfaldiga finska- och dubbla schweiziska mästarcoachen som även ledde Lejonen till VM-silver 2016.

Tysk skräll, schweizisk fars

I den tidiga kvartsfinalen i Riga blev det en skräll då Tyskland slog ut guldfavoriten Schweiz – som också i fjol gick samma öde till mötes som gruppvinnare. Matchen stod 1–1 i mittperioden då tyska stjärnbacken Moritz Seider fick matchstraff.
Tyskarna klarade den fem minuter långa utvisningen och kort därpå satte utmärkta JJ Peterka 2–1. 23 sekunder senare blev det nytt schweiziskt powerplay – och 13 sekunder därpå nätade Nico Sturm i boxplay. Den kallduschen räckte för att släcka Schweiz glöd och tyskarna avancerar till semifinalerna i Tammerfors.

ANDRA LÄSER