Slovensk ledare i kamp mot "kaviar-socialism"

Sloveniens premiärminister ser "ljuset i slutet av tunneln" i coronapandemin. Men på hemmaplan kritiseras han av oppositionen – som han själv kallar för kaviar-vänster.

Sloveniens premiärminister Janez Jansa på väg in till veckans EU-toppmöte i Bryssel. Den 1 juli tar landet över från Portugal som ordförandelandet i ministerrådet.
Med en dryg månad kvar till att Slovenien den 1 juli tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd höll premiärminister Janez Jansa och hans regering överläggningar med EU-parlamentets talman och gruppledare under onsdagen.
Den gemensamma presskonferensen efteråt blev dock tämligen rumphuggen, sedan tekniken gjort det svårt för Jansa på plats i Slovenien att höra de frågor som ställdes i Bryssel.

Kamp för utvidgning

Premiärministern ser dock fram emot att bidra till arbetet med EU-ländernas återhämtning efter coronakrisen.
– Vi kan se ljuset i slutet av tunneln för den här pandemin. Nu måste vi bygga bättre motståndskraft för att bekämpa framtida kriser. Det är dags att bygga på vår strategiska autonomi, sade Jansa och lovade bland annat starkt fokus på utvidgningspolitiken under hösten.
I början av oktober hålls exempelvis ett informellt toppmöte i Slovenien med deltagande från EU-sugna grannländer i västra Balkan.

Riksrättsdebatt

Samtidigt pressas Jansa av inrikespolitiskt blåsväder. Rejält infekterad stämning råder mellan regering och opposition och i det slovenska parlamentet debatterades på onsdagen ett krav på att ställa honom inför riksrätt.
– Han har förlöjligat demokratin och gör narr av sin egen stat och dess medborgare, sade oppositionsledamoten Jani Moderndorfer i debatten, enligt nyhetsbyrån AFP.
Även om regeringen har en ytterst knapp majoritet i parlamentet väntas dock oppositionen inte kunna samla nödvändigt antal röster mot premiärministern.

"Kaviar-socialism"

Janez Jansa gör sedan i fjol våras sin tredje sejour som regeringschef i Slovenien. Hans motståndare anklagar honom för att sätta hård press på rättsväsende och massmedia och vilja föra landet i mer auktoritär riktning.
Bara lögner, säger han själv.
– Den här regeringen skulle inte sitta vid makten om den kaviar-socialistiska vänstern var lika framgångsrik på att exportera slovenska produkter och tjänster när de regerade som de är just nu på att exportera och importera lögner, sade Jansa i en slovensk tv-intervju i fredags.

Slovenien och Janez Jansa

Slovenien har två miljoner invånare, varav 286 000 i huvudstaden Ljubljana. Landet var en del av Jugoslavien under större delen av 1900-talet, men utropade självständighet 1991. Man blev medlemmar av såväl EU som Nato under 2004 och antog euron som valuta 2007.
Premiärminister sedan mars 2020 är Janez Jansa (född 1958) från konservativa Slovenska demokratiska partiet (SDS). Jansa har tidigare varit premiärminister även 2004–2008 och 2012–2013. Han var även försvarsminister 1990–1994.
ANDRA LÄSER