Misstag kostade Marigold Ice Unity guldet – Rockettes kämpade sig till brons

VM-guldet i synkroniserad konståkning gick till Ryssland efter en bergsäker prestation av Paradise. Marigold Ice Unity höll sig med i guldkampen i två minuter av det fria programmet men ett fall visade sig ödesdigert.

Helsinki Rockettes tävlade i mörkblått i det fria programmet i VM i synkroniserad konståkning.
Det pågick en känslofylld och nervpåfrestande batalj både på och utanför isen i Helsingfors ishall under de sista stunderna av VM. Efter att Helsinki Rockettes tagit täten gled Marigold IceUnity på isen med målet att upprepa fjolårets vändning och ta guld. Det fria programmet Transformers gled på med fart och kraft, men ungefär två och en halv minut in staplade en av de blåvita åkarna och den högljudda hemmapubliken jämrade till.
Laget kämpade igenom resten av prestationen, men alla i ishallen visste att det nu åtminstone krävdes en liknande en tabbe av ryska Paradise som gick in med de bästa poängen från kortprogrammet. Det misstaget kom aldrig och det ryska laget åkte säkert sitt tredje guld inom de fyra senaste VM. Med de sammanlagda poängen 228,70 säkrade IceUnity silvermedalj på hemmaplan och prisades stort av publiken.
– Det såg ut som att skridskon blev fast i en skreva i isen, det var en lite konstig situation. Som tur var kom det i ett element som inte är absolut essentiell vad beträffar poäng – det artistiska linjeelementet. Men i ett element oavsett, vilket betyder en större poängförlust, kommenterar lagets tränare Anu Oksanen.
– Prestationen var mycket bra i flera olika aspekter, vi var otroligt koncentrerade och höll oss i vår bubbla. Självklart ställde ju misstaget till det, men bortsett från det tycker jag vi gjorde väl ifrån oss, förklarar i sin tur lagkaptenen Camilla Sundgren.
Sundgren poängterar att trots guldet slank ur händerna har VM i Helsingfors varit en oförglömlig upplevelse.
– Det har varit helt galet. Vi ville ju vinna världsmästerskapet på nytt, men vi är lyckliga och tacksamma över silvret. Vi kommer aldrig att glömma stämningen och erfarenheten från dessa VM och slutresultatet gör inte upplevelsen sämre.
Attityden är grym då Marigold IceUnity tävlar.

Från femma till trea

Rockettes återhämtade sig från fredagens tabbe och fick publiken att dansa med i sitt fartfyllda fria program Radio Waves. De sammanlagda poängen 228,61 förde laget från femte plats till etta med endast tre lag kvar. Då kanadensiska Nexxice som stod näst i tur inte kunde slå Rockettes säkrade finländarna bronsmedalj. En imponerande comeback till VM efter en paus på ett år och jublet bland åkarna och tränare Kaisa Arrateig efter att poängen delats ut var mycket häftigt.
– En helt fantastisk prestation, berömmer tränare Arrateig sitt lags fria program.
– De nödvändiga elementen sköttes lydigt, farten var god och själva uppträdandet otroligt, fortsätter hon.
Lagkaptenen Nona Vihma är inne på samma spår.
– Jag ser ju inte helheten själv men fick intrycket av att det var riktigt bra och underhållande och så kändes det. Det är ett mångsidigt program med någonting för alla.
Vihma beskriver helgen som en känslomässig berg- och dalbana. Att resa sig från femteplats till brons känns väldigt bra, trots att den minimala skillnaden till silvret (0,09 poäng) blev och harmade lite, förklarar hon.
– Nu kan man pusta ut, detta var hemma-VM och det var en oförglömlig upplevelse. En vecka har vi ledigt och så inleder vi redan nästa säsong med den nya truppen. Men först blir det middag i kväll, berättar Vihma hur laget kopplar av efter det hela.
Helsinki Rockettes kapten Nona Vihma fick ta emot blombuketten vid prisutdelningen.

Framtiden säkrad

Finland har nu tagit sammanlagt 25 medaljer på VM-nivå i synkroniserad konståkning och leder medaljtabellen suveränt. Blåvit framgång kan väntas också i fortsättningen. Rockettes program avslutades med orden "see you next time" och efter pausen från VM pekar formkurvan starkt uppåt. Laget kommer inte att undgå större förändringar under sommaren, enbart fyra idrottare kommer att lämna och platserna fylls med egna juniorer, förklarar Arrateig.
– Det underlättar arbetet och ger en trygghet för tränaren. Vi har en ung trupp med potential, bäddar Arrateig.
– Framtiden ser ljus ut, men mycket arbete väntar. Det var inspirerande att få se så många av toppåkarna här och man lär sig massor av dem. Viljan att göra större, bättre och snyggare är stor bland oss, säger kaptenen Vihma.
För Marigold IceUnitys del blir det dock en del förändringar, men det oroar varken tränare Oksanen eller kaptenen Sundgren. Kunskapen och rutinen finns och laget ska hållas på toppen även i fortsättningen.
– Det är klart att hemma-VM för vissa idrottare är karriärens höjdpunkt och efter det är det lämpligt att tacka för sig. Jag kunde dock ana det redan förra våren och vi har haft en större trupp än vanligt med 25 åkare och därmed förberett för framtiden. Som tränare måste man kunna tänka steget framåt också, säger Oksanen.
– Vi ska faktiskt ännu i kväll gå igenom vad var och en i laget tänker om framtiden. Själv kommer jag nog att fortsätta, tillägger Sundgren.
Både Marigold IceUnity och Helsinki Rockettes har mycket erfarna tränare i form av Anu Oksanen och Kaisa Arrateig. Sammanlagt har de tränat lagen i över 40 år och inga tecken på tröttnad kan urskiljas.
– Jag har nog inte funderat på karriär bland något annat. Så länge man får uppleva stunder som dessa njuter man för fullt, säger Arrateig som tränat Rockettes i 23 år.
– Detta är ju inte ett jobb från den enklare ändan. Vi har haft en enormt tung vår med flera olika evenemang vid sidan om själva tävlandet. Men då man har passion hittar man alltid glöden till att fortsätta, även om det efter säsongen känns ganska tomt. Småningom börjar tankarna rikta sig till nästa säsong, bäddar i sin tur Oksanen som hållit i trådarna för IceUnity i 26 år.

VM i synkroniserad konståkning, de tio bästa:

1. Paradise (Ryssland) 234,38
2. Marigold IceUnity (Finland) 228,70
3. Helsinki Rockettes (Finland) 228,61
4. Nexxice (Kanada) 224,42
5. Tatarstan (Ryssland) 219,74
6. Haydenettes (USA) 216,54
7. Nova Senior (Kanada) 209,01
8. Skyliners (USA) 204,06
9. Hot Shivers (Italien) 174,41
10. Berlin 1 (Tyskland) 171,18

VM i synkroniserad konståkning, de senaste vinnarna:

2019 Paradise (Ryssland)
2018 Marigold IceUnity (Finland)
2017 Paradise (Ryssland)
2016 Paradise (Ryssland)
2015 Nexxice (Kanada)
ANDRA LÄSER