IOK:s uppmaning: Överväg släppa in ryska idrottare

Kan det blir ryska och belarusiska idrottare i sommar-OS i Paris 2024?

Protester utanför IOK:s högkvarter i Lausanne. Arkivbild.
28.03.2023 18:37
Ja, förutsatt att de tävlar under neutral flagg och inte har någon koppling till militären. Det säger Internationella olympiska kommitténs (IOK) ordförande Thomas Bach under en presskonferens i samband med IOK:s exekutivmöte i Lausanne. Han tillägger att ett OS-beslut kommer att tas "vid ett lämpligt tillfälle".
Inför mötet fanns det indikationer på att IOK skulle ta ett beslut kring kring ryssars och belarusiers deltagande i Paris. Så blev det inte. I stället uppmanar IOK idrottsförbund att överväga att låta ryska och belarusiska idrottare tävla internationellt.
Inom Finlands olympiska kommitté har ståndpunkten inte förändrats. Ryska och belarusiska idrottare är fortsättningsvis inte välkomna att tävla på den internationella scenen. En uppfattning som delas av de övriga nordiska länderna och ett antal andra nationer.
Svenska Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett pressmeddelande:
"I den situation vi befinner oss i, där kriget fortfarande pågår med full kraft och Rysslands aggressioner mot Ukraina inte visar några tecken på att mattas av, så är det djupt olyckligt och helt olämpligt av IOK att fatta ett sådant här beslut. Att särskilja vilka idrottare som är 'neutrala aktiva' och vilka som inte är det tror jag är krumbukter som riskerar att slå fel".

ANDRA LÄSER