Norska stjärnan petad från landslaget efter hälsobekymren – chocksiffrorna väcker diskussion i Norge

Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla och Ingvild Flugstad Østberg lämnar efter sig ett enormt tomrum i Norges framgångsrika skidlandslag.

Ingvild Flugstad Østbergs har haft problem med att balansera näring, träning och vila.
Det var redan klart att storstjärnan Therese Johaug och sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla – men ett annat stort namn saknades då Norge presenterade landslagstrupperna för säsongen 2022-2023. Ingvild Flugstad Østberg är petad.
– Hälsosituationen är fortsättningsvis sådan att landslaget inte är rätt ställe för henne. Vi hoppas att få se henne på skidor i vinter, säger längdchefen Espen Bjervig om Østberg till NRK.
Østberg, 31, har haft problem med att balansera näring, träning och vila. Hon har också haft skadebekymmer som relaterat till hälsoproblemen. Hon var avstängd från landslaget 2019, återvände, och slutade totalt trea i Tour de Ski samma vinter. Hon missade dock hela säsongen 2020-2021, gjorde comeback i Ruka i november, men tvingades ta en ny tävlingspaus efter världscupen i Davos i december och har inte tävlat sedan dess. Østberg har totalt vunnit två OS-guld, ett OS-silver, ett VM-guld, tre VM-silver och två VM-brons. Hon har också vunnit totalen i Tour de Ski en gång.
Johaug, Falla och Østberg har totalt vunnit ofattbara 31 medaljer i OS och VM. I det nuvarande landslaget är det bara Heidi Weng och Ragnhild Haga som vunnit individuella stormedaljer. De har tillsammans vunnit fem stormedaljer. Det blir alltså en enorm omställning för Norges förut så framgångsrika landslag.
– Det blir ett helt nytt kapitel när alla de här största stjärnorna lagt av inom loppet av en kort period. Vi förlorar ledstjärnan både i distans, genom Therese, och i sprint genom Maiken. Nu måste de andra kliva fram och utvecklas om vi ska ta individuella guldmedaljer i framtiden, säger expertkommentatorn Torgeir Bjørn till NRK.
Det är inte heller ännu klart vem som ska träna det norska damlandslaget. Ole Morten Iversen och Ola Vigen Hattestad lämnar landslaget.
Det kan ändå finnas något positivt med att Johaug inte längre dominerar distansloppen. Hon har varit i praktiken oslagbar under de senaste åren.
– Framtiden ser väldigt ljus ut för internationell damåkning. Det har många länder drömt om en längre tid, att vi inte har en eller två skidåkare som är klart bättre än de andra. Vi kommer att få se många spännande lopp framöver, säger Bjørn till NRK.

ANDRA LÄSER