Matilda Sandvik: Sexualbrott mot barn är brott mot hela familjen

Många barn som är offer för sexualbrott drar sig för att berätta om det. Skuldkänslorna är ofta starka och det kan finnas en rädsla för vuxnas reaktioner. Matilda Sandvik lär ut digitala läsfärdigheter med syftet att skydda barn från brott. Centralt är också att få bort övergreppsmaterial från nätet.

– Sexualbrott mot barn är brott mot hela familjen, säger Matilda Sandvik vid Skydda barn som också ordnar stödgrupper för föräldrar vars barn är offer.
16.02.2022 05:00
En man dömdes nyligen i Helsingfors tingsrätt till 13 års fängelse för sexualbrott mot 40 barn. Han fick kontakt med offren via nätet, och utsatte dem tills han greps. Det hela började nystas upp först när ett barn berättade för sina föräldrar och de gjorde en polisanmälan.
Fallet är tyvärr inte unikt. I en annan så kallad groominghärva, i Mellersta Finland, står en man åtalad för att ha haft hela 200 offer. Det fallet uppdagades när en förälder hittade misstänkta meddelanden i sitt barns telefon.
De årliga variationerna är stora, men ser man på längre sikt har sexualbrott som exempelvis sexuellt utnyttjande av barn ökat mångfalt. Offren kan vara många eftersom det för förövaren är så lätt att ta kontakt med flera digitalt. Och det är inte ovanligt att barn och unga drar sig för att berätta vad som har hänt.

ANDRA LÄSER