Nobelstiftelsens vd: Eventuellt inget pris 2019

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten anser att det inte alls är säkert att Nobelpriset i litteratur delas ut 2019. Svenska Akademien har tidigare meddelat att årets prisutdelning skjuts upp till nästa år.

I en intervju med Sveriges Radios Ekot berättar Lars Heikensten om Nobelstiftelsens krav:
– Svenska Akademien har förmedlat att de ser framför sig att det ska delas ut 2019. Nobelstiftelsen har sagt att det ska delas ut när Svenska Akademien har återvunnit sitt förtroende – och det innebär att det finns ingen deadline 2019.

Siktar på nästa år

Att förtroendet måste repareras först håller Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson med om, men siktar fortsättningsvis på att dela ut priset 2019.
"Självklart ska nobelpriset i litteratur delas ut först när Akademiens förtroende är återupprättat. Det är detta vi arbetar för, tillsammans med externa rådgivare och i dialog med Nobelstiftelsen. Min förhoppning är som tidigare att vi skall kunna dela ut priset nästa år.", skriver Anders Olsson i ett sms till TT.
Det är inte heller hugget i sten att det blir Svenska Akademien som delar ut litteraturpriset. Enligt Lars Heikensten har stiftelsen fått förslag på "alternativa institutioner" som kan tänkas dela ut priset. Vilka dessa är vill han inte avslöja.

Fundera över framtiden

Akademieledamöterna bör nu se över sitt förtroendeuppdrag, anser Heikensten:
– Det handlar om att sätta sig själv i andra hand faktiskt och det måste man vara beredd att göra om man har den här typen av förtroendeuppdrag. Och det tycker jag alla i Akademien bör fundera över. Är de i dag till glädje för Svenska Akademien och Nobelpriset och kommer de att vara det i framtiden eller är det bättre att de träder tillbaka?
Vilka ledamöter som bör ta sig en extra funderare över sin framtid i Svenska Akademien vill Lars Heikensten inte gå in närmare på.
ANDRA LÄSER