Island: Fyra gripna för misstänkt terrorplan – första gången någonsin

En organiserad terrorattack skulle ske på Island under de närmaste dagarna, hävdar källor till Morgunbladid dagarna efter att fyra män gripits misstänkta för terrorplaner.

Isländsk polis utreder ett terrorbrott för första gången.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
Nyheter HBLnyheter.hbl@ksfmedia.fi
22.09.2022 21:21 UPPDATERAD 23.09.2022 16:15
Två av de misstänkta har häktats medan de två andra släppts, rapporterar isländska public service-bolaget Rúv. Männen är isländska medborgare i 30-årsåldern. Alltinget (parlamentet), men även polisens årliga festival, ska enligt Morgunbladid ha varit av särskilt intresse för männen.
Justitieminister Jón Gunnarsson är tacksam för att en attack har avvärjts.
– Det här är verkligen en mycket allvarlig varning och den kommer att hanteras med full kraft, säger han enligt Morgunbladid.
Männen greps i onsdags, dels i stadsdelen Kópavogur i Reykjavik och dels i ett industriområde i huvudstadens utkant. De är misstänkta för terrorförberedelser, införsel av vapen, vapendelar och ammunition, samt tillverkning av vapen. Brotten kan vara belagda med upp till livstids fängelse.
Enligt Rúv satt en av de misstänkta häktade för ett separat vapenbrott, men släpptes så sent som den 20 september. 
Eventuella kopplingar mellan personerna och extremistiska organisationer utreds nu. I det sammanhanget tittar man särskilt på de nordiska länderna, uppger Åklagarkammaren som i nuläget inte vill uttala sig om det eventuella syftet med terrorplanerna. Enligt Rúv undersöker polisen specifikt kopplingar till norrmannen Anders Breivik. Högerextrema Breivik mördade 77 ungdomar på Utöya år 2011.
Enligt polischefen Karl Steinar Valsson har flera halva halvautomatiska vapen beslagtagits på nio olika platser. 
Vapnen ska ha varit producerade med hjälp av 3D-printrar. Även stora mängder ammunition har beslagtagits.
Grannar i industriområdet har inte märkt av någon avvikande eller kriminell verksamhet, uppger de.
Enligt isländska RÚV ska de misstänktas mål ha varit att utföra attentat mot statliga institutioner på Island. Det råder ingen fara för allmänheten efter gripandena, konstaterade polisen vid presskonferensen.
– Anledningen till polisinsatserna i går var kopplad till en utredning om förberedelserna för en terroristattack”, säger Karl Steinar Valsson.
De fyra gripna uppges vara islänningar i 20-årsåldern. Insatsen involverade omkring 50 poliser.
– Så vitt vi vet är detta första gången som vi genomför en utredning av den arten (på Island), säger Valsson.
Polisförbundets ordförande Fjölnir Sæmundsson kallar det sorgligt att det finns terrorhot på Island. Enligt Sæmundsson har poliser på Island uttryckt oro efter det hot som avvärjts.
Artikeln har uppdaterats. 

ANDRA LÄSER