Cykelförbundet uppmanar skolelever att cykla till skolan – kan bli många timmar motion per vecka

De främsta orsakerna till att skolbarn inte cyklar till skolan är att de får skjuts eller att skolvägen anses vara för lång.

Cykelförbundet och LIKES vill att föräldrar uppmuntrar sina barn att ta cykeln till skolan.
31.07.2019 09:50 UPPDATERAD 31.07.2019 16:29
Om man cyklar 15 minuter varje dag till och från skolan så blir det sammanlagt 2,5 timmar i veckan. Cykling underskattas lätt, skriver Cykelförbundet i ett pressmeddelande.
En undersökning som Stiftelsen för främjande av motion och folkhälsa (LIKES) lät göra bland elever, visar att den största orsaken till att skolbarn inte cyklar är för att de får skjuts. En annan orsak är likgiltighet eller att skolvägen anses vara för lång.
– I stunden kan det kännas som att skjutsning är en god gärning, men egentligen är det att göra barnen en björntjänst att lära ut en passiv livsstil, säger Jouni Kallio, forskare på LIKES, i pressmeddelandet.

Säkert att cykla

Kallio säger också att det i Finland finns stor potential att cykla till skolan eftersom det finns bra cykelvägar. Cykling är ett bra sätt att tillföra vardagsmotion.
– Skador som uppstår på grund av cykling är som tur väldigt få. Att cykla till skolan är enligt olycksstatistiken många hundra gånger säkrare än till exempel fotboll, friidrott och utförsåkning, säger Kallio.

ANDRA LÄSER