Korsholmsföretag vill till börsen

Motorsportsinriktade Smedsbyföretaget Duell Bike Center växer snabbt – men vill öka takten ytterligare.

Vd Jarkko Ämmälä tror på fortsatt tillväxt.
03.11.2021 15:32
Grossistföretaget Duell Bike Center, med huvudkontor i Smedsby strax utanför Korsholm, planerar en notering på Helsingforsbörsens First North-lista. Det meddelar bolaget på onsdagsförmiddagen.
Bolaget är importör och återförsäljare av delar och utrustning till bland annat till motorcyklar. Målgruppen är inte privatkunder, utan andra företag.
– Vi har vuxit målmedvetet och tror på att tillväxten kan fortsätta, eftersom flera faktorer driver på trenden. Duell har en stark marknadsposition i Norden, en bred varumärkesportfölj och en verksamhet med hög skalbarhet, säger vd Jarkko Ämmälä.
Han ser en skimrande framtid för företagets planer på expansion i Europa, där stora distributörer tar en allt större del av marknaden för reservdelar och utrustning.
– Det finns 16 miljoner motorcykelförare i Europa och de blir allt fler. Samtidigt satsar man mer på skyddsutrustning, vilket är en trend som delvis drivs av lagstiftning.
Enligt Ämmälä är Duell Bike Center marknadsledande i Finland och Norge samt näst störst på den norska marknaden. Dessutom har företaget vuxit på kontinenten de senaste åren, genom företagsförvärv i bland annat Nederländerna och Frankrike.
Siktet är inställt på en omsättning mellan 200 och 300 miljoner euro efter börsnoteringen, enligt vd.
Duell Bike Center har sitt huvudkontor i industriområdet Fågelberget i Korsholm.

Namnkunniga investerare

Duell Bike Center grundades 1983 av bröderna Tom och Stefan Nylund, och fick för tre år sedan nya majoritetsägare i form av Helsingforsbaserade Sponsor Capital. Sedan dess har företaget växt rejält, dels organiskt och dels genom företagsförvärv.
Bolaget omsatte drygt 102 miljoner euro under senaste räkenskapsperiod, och räknar man bort företagsköpen har företaget vuxit med 18 procent sedan 2019.
I samband med noteringen planeras en nyemission av aktier, med målet att samla in 20 miljoner euro i nytt kapital. Dessutom säljs delar av de nuvarande ägarnas aktier.
Redan nu har ett antal så kallade ankarinvesterare förbundit sig till att investera för 49,5 miljoner euro i bolagets aktier. Den största av dessa är Hartwall Capital, som går in med 27 miljoner euro. Bland de andra ankarinvesterarna finns Aktia, Ilmarinen och Svenska Handelsbanken.
I samband med börsnoteringen får företaget en ny styrelseordförande, Kim Ignatius, känd som styrelseordförande i spelföretaget Rovio. Han har tidigare suttit i styrelsen.
Det här är andra gången inom bara en vecka som ett företag från Vasaregionen meddelar om planer på en börsnotering. För en vecka sedan meddelade programvaruföretaget Lemonsoft, med huvudkontor i Vasa, om sina noteringsplaner.
Bakom båda företaget finns entreprenören Christoffer Häggblom som delägare. Han äger majoriteten av aktierna i Lemonsoft och en mindre andel av Duell Bike Centers aktier.

ANDRA LÄSER