Månsas skola laddade upp med spenatplättar och njöt av stämningen

Det var trängsel vid växlingarna och sträckorna kändes överraskande långa, men eleverna i Månsas skolas gatustafettlag tog sig i mål utan större missöden. Mellan loppen njuter de av smörgåsar, godis och den glada stämningen.

Ada Hänninen, Jakob Hauta, Albert Mehtälä, Ellen Öhman och Kevin Sjöberg sprang i Månsas skolas första lag i gatustafetten.
20.05.2022 19:37 UPPDATERAD 20.05.2022 20:19
Från Månsas skola i norra Helsingfors deltar alla elever i årskurs 4–6 i Stafettkarnevalen på Olympiastadion under fredagen, även de som inte springer i någon stafett.
– För oss är det viktigaste att alla är med och får uppleva stämningen och gemenskapen, säger klassläraren Andreas Strandvall.
Månsaseleverna har börjat skoldagen med lunch i sin egen skola, och det råkade sig så bra att en av favoriträtterna stod på menyn.
– Vi fick spenatplättar med potatismos, och det var jättegott! säger Ada Hänninen.
Månsas tävlar i klassen för små grundskolor, så i gatustafetten deltar man med två femmannalag.
I första laget sprang Jakob Hauta, Ellen Öhman, Kevin Sjöberg, Ada Hänninen och Albert Mehtälä. De medger att de var ganska spända inför loppet, men lugnade ner sig när läraren Anders tog dem med sig ut i terrängen utanför Olympiastadion. Rutten går via Vinterträdgården och Djurgårdsplanen.
– Det kändes bra att vi alla tillsammans gick igenom hela rutten före gatustafetten, för då fick vi se hur den går och var alla växlingsplatser är, säger Ellen Öhman.

"Missade starten"

Som nästan alltid i stafetter inträffade både ett och annat under loppet.
– Jag hann inte med i starten, för startskottet kom genast efter uppropet "på era platser", utan "färdiga". Så jag var inte beredd när skottet kom och alla andra sprang i väg, där missade vi nog nån sekund, berättar Jakob Hauta.
Också flickorna hade lite utmaningar på sina sträckor.
– Det gick helt bra till slut, men jag trodde att jag skulle orka springa snabbare, så startade för hårt, berättar Ellen Öhman.
– Jag sprang också för fort i början, så när jag kom till växlingen var jag så trött att jag knappt kunde andas, säger Ava Hänninen.
I den här gatustafetten deltog hela 65 lag, så det var tidvis trång längs löpbanorna i terrängen, främst vid växlingarna.
Albert Mehtälä löpte ankarsträckan för Månsas skola och sprang i mål inne på Olympiastadion på en 34:e plats. Skolans andra lag var 14 sekunder snabbare och kom i mål som 29:e. I andra laget sprang Alex Jakobsen, Emma-Lily Annitscheff, Aaron Forsblom, Emma Lindberg och Kaylan Annitscheff.
Efter stafetten samlas de bägge lagen på läktarna för att njuta av karnevalsstämningen och ladda upp inför följande stafetter, som 5x8 meter mixed för små grundskolor.

Godis mellan stafetterna

Att delta i Stafettkarnevalen är toppen, tyckte de, allt är roligt utom kanske just vädret. Det blåser iskallt i södra kurvan, där Månsas skola har slagit läger.
Här är jättekul, att sitta här uppe och titta på alla som springer, säger Ellen Öhman.
– Och snart ska vi gå till tältbyn där det finns kiosker, då ska jag också köpa godis, säger Ava Hänninen.
Lova Engblom har varit förutseende och tagit med sig både en godispåse och en filt som värmer hennes ben.
– Jag har redan ätit mina smörgåsar. Vi får äta godis, bara vi slutar två timmar före vi ska delta i en stafett, förklarar hon skolans regler för godsaker.

ANDRA LÄSER