Historisk samtyckeslag godkänd i riksdagen – efter fyra år

Riksdagen har på måndagen godkänt en samtyckeslag som varit på gång sedan 2018. Den nya lagen träder i kraft vid årsskiftet.

Reformen av sexualbrottslagen började i form av ett medborgarinitiativ redan år 2018.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
27.06.2022 22:04
Den nya lagen, som godkändes i riksdagen på måndagskvällen, gör offrets vilja allt mer central då avsaknad av samtycke blir en större del av definitionen av våldtäkt. Enligt den nya lagen kan en person inte anses delta frivilligt i sex om personen inte verbalt, genom sitt beteende eller på annat sätt uttryckt sin vilja att ha sex.
Grunden till reformen kom redan år 2018 då ett medborgarinitiativ gjordes för att göra sexualbrottslagen mer samtyckesorienterad.
Sexualbrott hör till de allvarligaste brotten och kränker de mest känsliga delarna av en människas integritet, säger justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP), som lett utarbetningen av lagen.
"Detta är en glädjens dag. Totalreformen av sexualbrottslagstiftningen har för mig som justitieminister varit det enskilt största och viktigaste projektet att ro i land under denna regeringsperiod", säger Henriksson i ett pressutskick efter godkännandet och kallar lagen "en seger för jämställdheten och landets kvinnor och barn".
"Jag anser att det är oerhört viktigt att vi genom denna reform nu stärker brottsoffrets ställning och samtidigt ser till att de som gör sig skyldiga till dessa allvarliga brott bestraffas strängare", säger Henriksson.
En person som tvingas eller inte kan uttrycka sin vilja att ha sex kan inte frivilligt gå med på att ha sex, enligt lagen. 
Enligt den nya lagen kan barn som är yngre än 16 år inte ge sitt samtycke till en vuxen. Därför skärps straffen för sexualbrott mot barn.
"Efter att lagen trätt i kraft vid årsskiftet kan man göra sig skyldig till sexuella trakasserier också på andra sätt än genom att beröra någon annan. Olovlig spridning av en sexuell bild på någon annan blir också ett straffbart sexualbrott. Dessa och andra nya bestämmelser gör det även lättare att ingripa i sexualbrott på nätet", säger Henriksson.

ANDRA LÄSER