Hagelstams ordnar modern auktion den 20–26 januari. I katalogen finns fyra målningar av Tove Jansson och ett stort antal lampor från den finska formgivaren Paavo Tynell.
Tynell och Jansson är kända namn i Norden och Finland, men det är inga världskändisar som bildkonstnärer eller formgivare. Det är däremot Pablo Picasso. Under auktionen nästa vecka på Hagelstams finns möjligheten att ropa in ett verk av den världskända konstnären. Utropspriset är blygsamma 1 000 euro.

Här hänger tavlor av bland annat Tove Jansson med utropspris på 10 000 till 15 000 euro.
Motivet är en naken kvinna som poserar utmanande. Inget att hänga i barnkammaren, men glad ser hon ut att vara.
Hur kommer det sig att ett verk av en av världens kändaste konstnärer kan säljas på auktion i Helsingfors för en så moderat summa?
Svaret är att det är frågan om en etsning. Det är en tryckmetod där konstnären gör fördjupade linjer i en metallplåt som sedan används för tryck. Man kan tänka på det som att konstnären gör en avancerad stämpel.
Metallplattan är grunden för själva konstverket, säger specialforskaren Anu Utriainen, ansvarig för samlingar av grafik och teckningar på Ateneum.
– Konstnären ritar eller ristar i plåten och bilden överförs sedan genom tryck till papper. Trycken görs nästan alltid i större upplaga än ett singulärt tryck och de har vanligen formen av numrerade serier, till exempel 1–50 eller 1–100.

Pablo Picassos konstverk har sålts för hundratals miljoner euro. I den dyrare ändan är oljemålningar, medan etsningar hör till de mer förmånliga verken. Den här etsningen är stämpelsignerad.
Ibland är serierna ännu större och tryckta ark numreras på pappret, säger Utriainen.
– Det kan stå till exempel 2/50, då är arket det andra papperstrycket i serien på 50 tryck.
Vad händer med plåten efter att serien är tryckt?
– Man vet inte alltid vad som händer med plåten. Ibland kan konstnären ge lov till eftertryck som inte är direkt sanktionerade av konstnären. Om så inte är fallet görs vanligen ett snitt över plåten så att man inte kan göra nya tryck.
Enligt Utriainen kan vilken konstnär som helst göra en etsning, men det är en tekniskt krävande metod. Konstgrafiker som jobbar med etsningar har vanligen studerat metoden ingående i början av karriären.
– Men det finns även konstnärer som prövar många metoder, något Picasso var känd för. Han gjorde skulpturer, keramik, målningar, teckningar och konstgrafik – han behärskade alla tekniker och kan sägas vara ett universalgeni.
ANDRA LÄSER
Finland
Kommentar: FSI-chefen gjorde ålänningarna rasande när hon jämförde IFK Mariehamn med DDR – men hon hade en poäng
04.02.2023 19:41


Ubåtar
Fredrik Gustafson säljer Sveriges ”hemliga ubåtar”: Viktigt att ha ubåtar som kan ligga tyst och stilla
04.02.2023 18:34

Brott
Drumsö och Tölö sticker ut i dyster stöldstatistik – så här skyddar du bilens dyrbaraste del
04.02.2023 05:02

Brott, lag och rätt
Fransk nyhetssajt: Vastaamo-misstänkt gripen nära Paris – så här gick det till
04.02.2023 15:58
