Riksdagen utsatt för överbelastningsattack – rysk hackergrupp uppger sig stå bakom

Riksdagens webbsidor har utsatts för en överbelastningsattack. En rysk hackergrupp uppger sig stå bakom den.

Sedan tisdagseftermiddagen ligger riksdagens webbsidor nere eller är långsamma på grund av en överbelastningsattack.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
09.08.2022 17:26 UPPDATERAD 09.08.2022 20:06
Finlands riksdag är utsatt för en överbelastningsattack. Det skriver riksdagen i ett pressmeddelande.
Attacken började på tisdagen ungefär vid halv tre-tiden på eftermiddagen. Tidvis har det varit omöjligt att gå in på sidorna, och när det lyckas fungerar de långsamt.
En rysk hackergrupp uppger på chattjänsten Telegram att den gjort en "vänlig cyberattack till grannlandet Finland" och motiverar det med Finlands Natoansökan.
Senare delade gruppen länkar från finska medier och skriver att lokala medier uppmärksammar attacken. Det var Yle som var först med nyheten om hackergruppen.
Forskningsdirektör Mikko Hyppönen vid Withsecure säger till Yle att gruppen är välbekant och att den aktiverades direkt då kriget i Ukraina inleddes. Gruppen gör enligt honom uttryckligen överbelastningsattacker och sysslar inte med att fälla servrar.
Skyddspolisen varnade redan i mars för att ryska cyber- och hybridoperationer är att vänta.
– Ryssland motsätter sig en utvidgning av Nato och vi måste vara förberedda på att cyberattacker och påverkansförsök mot oss kommer att öka de närmaste månaderna. Vi måste vara beredda på ett brett spektrum av metoder och överraskande skeenden, sade Skyddspolisens chef Antti Pelttari då på en presskonferens.
I april utsattes Utrikesministeriets och Försvarsministeriets nätsidor för överbelastningsattacker, det skedde samma dag som den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyj talade i riksdagen.
Nyhetsbyrån STT drabbades i sin tur av en cyberattack i slutet av juli.
Riksdagen uppger att man arbetar på att begränsa attacken tillsammans med bland annat Cybersäkerhetscentralen. Riksdagen är ännu på sommarledighet, men tjänstemän är på plats.

ANDRA LÄSER