Åklagaren: Brother Christmas samlade in pengar utan tillstånd

Ari Koponen, mer känd som Brother Christmas, åtalas för två penninginsamlingsbrott – men frias samtidigt för grovt bokföringsbrott.

Ari Koponen är nöjd efter beskedet att de grövsta åtalen läggs ner. Han kallar de kvarvarande åtalen för triviala.
02.04.2019 09:06 UPPDATERAD 02.04.2019 10:27
Åklagarämbetet i Östra Nyland har fattat beslut i fallet Brother Christmas, det vill säga Ari Koponen och hans välgörenhetsorganisation.
Koponen samt föreningens styrelsemedlemmar som består av Koponens själv, hans fru och en vän åtalas för två fall av penninginsamlingsbrott under tiden 7 november till 8 december 2016 samt 1 januari till 24 juli 2017.
Enligt åtalet saknade föreningen insamlingslov, trots att de bad folk om donationer för välgörande ändamål. Lovet trädde i kraft först den 25 juli.
Åklagaren misstänker ändå inte att pengarna skulle ha använts till något annat än till föreningens verksamhet.
Koponen var även misstänkt för grovt bokföringsbrott, främst för att en massa kvitton saknades i verksamheten, men det åtalet läggs ner. Enligt åklagaren är bokföringen ändå tillräcklig med tanke på föreningens natur.
Ari Koponen förnekar att det skulle ha pågått oegentligheter i verksamheten.
– Jag har blivit svartmålad av media. Men nu är det bevisat att pengarna inte gått till något mer än till nödställda. Jag har inte begått något fel, säger Koponen i ett pressmeddelande.
Åtalen mot penninginsamlingsbrott som väcks är enligt Koponen triviala jämfört med dem som läggs ner.
– Det är endast fråga om hårklyveri gällande insamlingslagen och lotteriförvaltningen.

Donationer för nästan en miljon

Tusbybon Ari Koponen startade sin välgörenhetsverksamhet Brother Christmas 2015. För ett drygt år sedan publicerade Helsingin Sanomat en omfattande artikel där de granskat föreningens verksamhet och avslöjade oklarheter gällande donationer.
Till följd av detta inledde polisen en förundersökning som blev klar i januari. Polisen misstänkte då Brother Christmas för tre penninginsamlingsbrott och grovt bokföringsbrott.
Föreningen misstänktes också ha samlat in pengar för ett visst ändamål utan att informera om vad som händer med de pengar som överskrider målet för insamlingen.
År 2017 samlade föreningen in pengar för 962 000 euro. Enligt Koponen har medlen minskat betydligt sedan verksamheten hamnat i dålig dager. Föreningens insamlingslov drogs in i juli i fjol.

Åtal mot Brother Christmas

Åklagarämbetet i Östra Nyland väcker åtal mot välgörenhetsföreningen Brother Christmas och dess frontfigur Ari Koponen.
Koponen samt tre styrelsemedlemmar är åtalade för två penninginsamlingsbrott.
År 2016 och 2017 samlade föreningen in pengar utan att ha haft de tillstånd som krävs.
Polisen misstänkte att föreningen gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott, eftersom det fattades en stor mängd verifikat i bokslutet. Åtal väcks ändå inte för grovt bokföringsbrott.
Alla de åtalade bestrider brottsmisstankarna.
Föreningen har samlat in donationer av privatpersoner och företag för att hjälpa bland annat veteraner, åldringar, mindrebemedlade barnfamiljer och hemlösa.

ANDRA LÄSER