Rysslands svar: Portförbjuder USA-höjdare

Ryssland förbjuder USA:s justitieminister och FBI:s chef från att resa in i landet. Beslutet är en hämnd för USA:s utvidgade sanktioner mot landet.

Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
TT-AFP-Reuters
16.04.2021 16:06 UPPDATERAD 16.04.2021 21:50
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov meddelade tidigare under fredagen att regeringen ber tio amerikanska diplomater att lämna landet som "vedergällning" för de nya amerikanska sanktionerna, samt att USA:s ambassadör i Moskva rekommenderas att resa till Washington för att hålla "allvarliga överläggningar".
Senare under dagen kom ytterligare besked om motaktioner. Flera amerikanska höjdare, däribland justitieminister Merrick Garland, president Bidens inrikespolitiska chefsrådgivare Susan Rice och FBI-chefen Christopher Wray förbjuds att resa in i Ryssland.
Den ryske utrikesministern säger samtidigt att Moskva undersöker möjligheten att vidta mer "smärtsamma" åtgärder mot amerikanska företag i Ryssland.
USA beslutade i torsdags att utvisa ryska diplomater, svartlista nya ryska obligationer och utvidga sanktionslistan som straff för att regeringen i Moskva försökt att påverka amerikanska val.
President Joe Biden har föreslagit ett möte med president Vladimir Putin för att minska spänningarna mellan länderna. Putin har ännu inte svarat på inviten, men utrikesministeriet har låtit meddela att den ser "väldigt positivt" på förslaget och att det övervägs.

ANDRA LÄSER