Upplev unik natur på Stora Karlsö

Gotland är mer än raukar och medeltida kyrkoruiner. Ta en avstickare till Stora Karlsö och du kommer att mötas av naturupplevelser utöver det vanliga.

Fyren blev hotell. Den ståtliga fyren på Stora Karlsö tändes för första gången 1887 och var bemannad fram till 1974. Idag fungerar fyren som hotell för övernattande gäster.

En halvtimmes båtfärd från Klintehamn på Gotlands västkust reser sig en brant kalkstensklippa ur havet. Det är Stora Karlsö, fåglarnas och fossilernas ö. Trots sitt namn är ön inte större än två och en halv kvadratkilometer, men som vi snart kommer att se är den begränsade landytan inte ett hinder för storslagna naturupplevelser.

Skyddad vik. Öns knutpunkt finns i Norderhamn där båtarna tar i land. Största delen av kusten är svåråtkomlig på grund av de branta klipporna som stupar rakt ner i havet, som högst närmare 50 meter.
Fåglarnas revir. På Stora Karlsö får människorna ge vika för fåglarna. Från mitten av mars till mitten av augusti är det förbjudet att röra sig längs stora delar av kusten så att fåglarna ska kunna häcka i fred. Fågelskyddet har räddat flera arter som varit nära att utrotas på ön.

Vi stiger lite vingligt iland efter en skumpig båtfärd. Innan vi kan börja vår upptäcktsfärd informerar öns tillsynsman om vilka regler som gäller under vår vistelse på ön. Vi får veta att hela ön är ett naturreservat och det är strängt förbjudet att lämna kvar eller ta med sig något från ön.

– Plocka gärna fossiler på stranden, men ta inte med dem hem, säger tillsynsmannen bestämt.

Det är ingen tvekan om att det är naturen som styr på Stora Karlsö. Gula varningsskyltar informerar oss om vilka områden som är förbjudna att röra sig på under fåglarnas häckningstid och bebyggelsen på ön är minimal. Men så är också Stora Karlsö världens näst äldsta skyddade naturområde, efter Yellowstone nationalpark i USA.

Korallrev blir kalksten

Öns historia sträcker sig 400 miljoner år bakåt i tiden när korallrev och döda havsdjur pressades samman och bildade den kalkstensgrund som ön består av idag. Ön låg då i höjd med ekvatorn och klimatet var naturligtvis ett helt annat. Än i dag kan man hitta fossil av utdöda djur och växter bland stenarna på stränderna, bland annat bägarkorall och sjöliljor.

Det är en märklig upplevelse att vandra över det karga landskapet. Största delen av ön består av gräshed på kalkberggrund, så kallad alvarmark, som förutom på Öland och Gotland bara finns på spridda håll i världen. Nästan inga träd växer på ön, i stället breder krokiga enbuskar ut sig som en taggig matta över marken. Nedanför oss stupar berget rakt ner i havet och ovanför oss skränar sjöfåglarna ikapp.

Vanligtvis innebär en dagsutflykt till Stora Karlsö att man tillbringar fyra och en halv timme på ön. Det går också bra att övernatta på ön, antingen på vandrarhem eller lite lyxigare i den gamla fyrbyn. Café och restaurang finns också, men i övrigt är servicen på ön sparsam. Antalet besökare på ön är också begränsat, så fastän ön är liten behöver man inte gå långt för att hitta en plats där man ostört kan sitta med sin picknickkorg och njuta av lugnet.

Blomsterprakt. Orkidéer trivs bra i det torra och soliga klimatet på ön. Krutbrännaren, mer känd som "brännsnäutå" på Gotland, blommar i juni.

Gigantiska kolonier

I båtbiljetten ingår en guidad tur runt ön. Vår guide Gun leder oss med säkra steg längs stigarna medan hon på bred gotländska berättar om öns speciella artrikedom och mångfald av orkidéer. Under gynnsamma år kan man få se orkidéer breda ut sig i tusental över ön. I år hade tyvärr försommarfrosten tagit de flesta, och vi får nöja oss med några tilltufsade exemplar bland de tåligare ängsväxterna.

Grisslan och havet. Det är inte lätt att få en ensam sillgrissla på bild. På Stora Karlsö finns idag närmare 30 000 grisslor som häckar på några få klippavsatser. I den trängseln är egentiden begränsad.

Men det är inte i första hand för orkidéerna man tar sig ut till Stora Karlsö, utan för fåglarna. Stora Karlsö och systerön Lilla Karlsö kallades tidigare för fågelholmarna, och inte utan orsak. Fler än 250 fågelarter har observerats på ön och 60 arter häckar där. Den mest minnesvärda uppvisningen står sillgrisslorna och tordmularna för. Närmare 30 000 grisslor trängs på klipporna där de bildar gigantiska kolonier som saknar motstycke i Östersjön. De svart- och vitfläckiga sjöfåglarna liknar små pingviner där de står tätt intill varandra på de smala klippavsatserna, och fastän lukten av spillning sticker i näsan är synen spektakulär.

Östersjöns pingviner. En av de största sevärdheterna på ön är fågelbergen där tiotusentals sillgrisslor och tordmular trängs på klipphyllorna. Fåglarna kallas ibland för Östersjöns pingviner, och visst finns det yttre likheter mellan arterna.

Makabert skådespel

Vill man uppleva ett makabert skådespel ska man besöka ön i slutet av juni då grisselungarna, som inte ännu kan flyga, ska lämna redet. Vår guide berättar om hur de i skymningen tar sats och kastar sig ut över branten på vinst och förlust. Ungarna är utrustade med en fettdyna på magen som dämpar fallet och de allra flesta överlever, fastän många tuppar av för en stund.

Öppna landskap. Det växer inte många träd på Stora Karlsö, i stället trivs enbuskar och ljuståliga växter som orkidéer och vilda örter.

Ett forskarteam passar på att märka ungarna när de landat på marken och på så sätt hålla koll på kolonin. Eftersom ungarna räknas i tusental är det ett stort projekt och även övernattande besökare uppmuntras därför att hjälpa till. Har man tur kan man alltså få tillbringa en kväll av semestern med att fånga fallande grisselungar bland klipporna.

En annan bra tidpunkt att besöka ön är andra halvan av augusti när fågelskyddet hävs. Då är det fritt fram att ströva på stränderna som annars endast är fåglarnas revir, och havet dessutom är behagligt varmt för en simtur. I början av september går säsongens sista avgång till ön, och sedan får man vänta till maj innan den skumpiga båten lägger ut igen. Under tiden får ön en välbehövlig vila. Stora Karlsö är trots allt djurens ö.

Ta dig till Stora Karlsö

Stora Karlsö är öppet för besökare från början av maj till början av september. Det är även möjligt att besöka Lilla Karlsö från första juli till mitten av augusti. Biljetterna ska bokas i förväg, läs mer på storakarlso.se.

Du åker till Stora Karlsö med båt från Klintehamn på Gotlands västkust. Under sommaren går det två till tre avgångar per dag och resan tar en halvtimme. Det är också möjligt att övernatta på ön.

Till Klintehamn tar du dig med buss från Visby (cirka 45 minuter). Om du kommer med egen bil finns det gratis parkering vid hamnen i Klintehamn.

Under sommaren går det direktflyg mellan Helsingfors och Visby. Det går också att ta färjan från till exempel Nynäshamn en timme söder om Stockholm, eller flyga från Stockholm.

Gammalt naturskyddsområde

Ända sedan stenåldern har Stora Karlsö varit populärt för jakt och fiske. I grottorna på ön finns lämningar som tyder på att det jagades på ön redan för 9 000 år sedan. Också från bronsåldern, järnåldern och medeltiden finns intressanta lämningar på ön.

Den intensiva jakten på ön lämnade spår. Under 1800-talet bedrevs en så omfattande jakt på sillgrisslor och tordmular att de var nära utrotning. År 1880 uppskattade man att antalet sillgrisslor endast var mellan tjugo och trettio individer.

Stora Karlsö blev naturskyddsområde successivt under 1880-talet, och är därmed världens näst äldsta naturskyddsområde efter Yellowstone nationalpark i USA. I och med att ön skyddades kunde all fågeljakt förbjudas, vilket räddade sillgrisslans existens på Stora Karlsö.

1887 byggdes en fyr på Stora Karlsö och ön fick en liten bofast befolkning. Sedan 1970-talet bor ingen längre på ön och den lilla fyrbyn har omvandlats till hotell för övernattande gäster.

Källa: storakarlso.se

ANDRA LÄSER