Trump kritiserar Nikes kampanj – storm på sociala medier

Sko- och klädtillverkaren Nike har hamnat i blåsväder på sociala medier. USA:s president Donald Trump riktar kritik mot företagets reklamkampanj med den tidigare NFL-spelaren Colin Kaepernick.

Den kontroversiella tidigare NFL-spelaren <b>Colin Kaepernick </b>är företagets nya affischnamn i kampanjen Just do it.
HBL
05.09.2018 18:54 UPPDATERAD 06.09.2018 06:21
"Precis som NFL, vars tittarsiffror har rasat enormt, blir Nike fullständigt dödat av vrede och bojkotter. Jag undrar om de hade någon aning om att det skulle bli så här", skriver Donald Trump på Twitter.
"Vad gäller NFL har jag svårt för att titta på det, och kommer alltid ha, ända tills de står upp för flaggan", fortsätter han.
Colin Kaepernick väckte starka känslor när han, i en protest mot rasism, knäböjde när nationalsången spelades inför matcherna i den amerikanska fotbollsligan NFL. Trump har flera gånger riktat hård kritik mot Kaepernick och andra spelare som har följt hans exempel och ifrågasatt deras patriotism.
I måndags publicerade Kaepernick en svartvit bild på sig själv på Instagram med logotypen för NFL och citatet: "Tro på något. Även om det innebär att du offrar allt".
Det här tände eld i Trumps anhängare, som på Twitter inledde protesten #Justburnit. Protesten går ut på att bränna Nikes skor och kläder och lägga ut bilder på sociala medier. Tiotusentals inlägg har även gjorts med hashtaggen #NikeBoycott.
Nike-anhängarna har å sin sida konstaterat att Nike inte drabbas av protesterna eftersom folk som bränner sina produkter redan köpt dem och därmed gett sina pengar till företaget.
Sko- och klädtillverkarens aktie har ändå fallit med flera procent sedan affischnamnet publicerades. I tisdags sjönk aktien med tre procent på New York-börsen.

ANDRA LÄSER