Microsoftbedragare ringer runt – gjorde tabbe och ringde polisen

Telefonbedragare har försökt lura till sig rättigheter att fjärrstyra datorer.

Polisen varnar för så kallade Microsoftbedragare.
Ålands polismyndighet har fått många anmälningar om telefonbedrägerier av personer som utger sig för att arbeta för Microsoft Support. Enligt polisen följer bedragarna ett manuskript för att försöka bygga ett förtroende och på det sättet manipulera folk att ge till exempel rättigheter att fjärrstyra datorn.
Det är ändå inte bara ålänningarna som råkat ut för samtalen, även Helsingforspolisen skriver på Facebook att deras utredare fått ett samtal av en så kallad Microsoftbedragare.
– Du ringde precis polisen och vi är mycket medvetna om att ni försöker begå brott, sade utredaren.
– Det här samtalet var ett misstag. God fortsättning på dagen, sade bedragaren och avslutade samtalet.
Om man råkar svara på den här sortens samtal påminner Ålandspolisen om att man inte ska ge ut några uppgifter: Ge inte ut datorinformation eller personuppgifter, kontouppgifter eller andra bankuppgifter eller koder eller banknycklar.
Sammankoppla inte din dator med uppringaren och ladda inte ner någon programvara om uppringaren uppmanar dig till det, påminner polisen.
Bedragarna arbetar ofta från så kallade telefontjänstcentraler där flera personer arbetar tillsammans. Uppringaren har ofta möjlighet att förfalska det nummer som syns då man blir uppringd, och det kan till och med se ut som om samtalet kommer från ens eget nummer.

ANDRA LÄSER