300 euro mer per månad – så mycket kan elnotan stiga för Helens kunder

Flera kommunalt ägda elbolag höjer nu priserna, bland dem Helsingforsägda Helen där priset stiger med nästan 60 procent. Höjningarna kan få fortsättning senare i höst.

Helen, energibolaget som ägs av Helsingfors stad, höjer elpriset så att kunder i småhus som värms med el får räkna med en elnota som stiger med minst 100 euro.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
26.08.2022 05:00 UPPDATERAD 26.08.2022 11:20
De senaste dagarna har kunder hos energibolaget Helen fått meddelande om en kraftig höjning av elpriset. Höjningen är 58 procent i snitt och gäller de kunder med avtal som gäller tillsvidare. Det nya priset blir 23 cent per kWh från och med oktober.
Också andra elbolag ger liknade besked. Tampereen sähkölaitos, som ägs av Tammerfors stad, höjer motsvarande pris till 33 cent per kWh, en dubblering av det nuvarande priset, rapporterar bland annat Yle.
Också Mariehamns energi, som ägs av Mariehamns stad, höjer priserna, meddelar bolaget på torsdagen. Prishöjningen är 120 procent och priset per kWh med normaltariff blir 20,65 cent.
Ålands Elandelslag säger till tidningen Nya Åland att man också kommer att höja elpriset likt konkurrenten Mariehamns energi.
Personer som bor i småhus som värms med el förlorar mest. Den här bilden är tagen i Helsingforsstadsdelen Martas.
Det är möjligt att ytterligare höjningar kommer ännu i höst. Tampereen sähkölaitos förra höjning kom till exempel för bara några veckor sedan. Elbolagen kan höja priset med en månads varsel.
Elbolagen har räknat ut vad höjningarna betyder räknat i euro.
De som har den största konsumtionen, ofta de som bor i småhus som värms med el, får räkna med elnotor som växer med 100–300 euro per månad på grund av de senaste höjningarna.
En Helenkund i ett småhus som använder 15 000 kWh per år får alltså räkna med en nota som stiger drygt 100 euro per månad. Den som bor i en lägenhet får betala ungefär 5–30 euro mer, beroende på konsumtionen.
Som kund har man rätt att säga upp sitt avtal om man inte godkänner höjningen. Det kan ändå vara svårt att hitta en elleverantör som kommer med ett förmånligare pris. Flera elbolag tecknar inte längre nya avtal som gäller tillsvidare utan erbjuder helst kontrakt som baserar sig på timpriset på elbörsen.
Visstidsavtal med samma pris över en längre tid finns ännu att få, men inte till ett förmånligare pris än de nuvarande tillsvidareavtalen.
Helen, energibolaget som ägs av Helsingfors stad, höjer elpriset så att kunder i småhus som värms med el får räkna med en elnota som stiger med minst 100 euro.

ANDRA LÄSER