Nya toppidrottschefen Matti Heikkinen: Fokus på den vardagliga verksamheten

Före detta längdåkaren, världsmästaren Matti Heikkinen, 38, är ny chef för toppidrottsenheten hos Finlands olympiska kommitté.

Före detta längdåkaren, världsmästaren Matti Heikkinen börjar i september som chef för toppidrottsenheten hos Finlands olympiska kommitté.
Finlands olympiska kommitté har presenterat Matti Heikkinen som ny toppidrottschef. Heikkinen, 38, är känd som före detta elitlängdåkare vars största meriter VM-guldet på 15 km klassiskt 2011 samt ytterligare två individuella VM-brons och ett stafettbrons.
Efter den aktiva karriären, som han avslutade 2019, har Heikkinen bland annat jobbat i investeringsbranschen samt som marknadsförings- och kommunikationschef. Han är utbildad ekonomie kandidat.
– Det här är en sorts hemkomst till toppidrotten, som är en värld där jag växt upp och utvecklats i. Det är en glädje, det ska jag inte sticka under stol med. Jag är glad att jag hann ta tillräckligt mycket avstånd från idrotten och få stimulans annanstans, säger Heikkinen som tar sig an sitt nya uppdrag den 1 september.
Heikkinen var en av 17 kandidater, varav fyra kvinnor, som ansökte om platsen.

"Djup förståelse för den vardagliga verksamheten"

Heikkinen poängterade ett starkt samarbete och framför allt den vardagliga verksamheten som grundläggande element i hans kommande arbetsbild.
– Redan tidigt i processen ville jag framföra att jag har en djup förståelse för hurdan den dagliga verksamheten inom elitidrott är samt hur och varifrån framgångar föds. Som Jukka Jalonen säger: den dagliga verksamheten är grunden för allt. Om den inte är i skick så blir det heller ingen framgång. Det är i den dagliga verksamheten som man skapar ett stöd för idrottaren och för tränaren och på det sättet skapas proffsighet och sportslig framgång. Om man kollar på olympiska kommitténs strategi finns en klar verksamhetsplan som vi jobbar enligt, så det gäller att göra ett bra jobb på vardaglig basis, säger Heikkinen.

Modern ledarstil

Som 38-åring är Heikkinen en ung och oerfaren idrottsledare. Men han litar stint på sig själv och teamet runt sig i toppidrottsenheten.
– Jag känner absolut inte alla grenar, men det behöver jag inte heller. Vi har ett så bra gäng i den här enheten. Det som jag däremot känner till oavsett gren, är huruvida verksamheten håller klass.
– Just nu finns ett visst momentum för ledare likt mig – tänk exempelvis på vår stadsminister (Sanna Marin) som är en person under fyrtio år och som gjort ett bra jobb i ett pressat läge. Jag tror att jag klarar mig ute på djupt vatten, säger Heikkinen.
Heikkinen beskrivs av olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori och av nya vd:n Taina Susiluoto som en modern, trygg, ansvarsfull och ambitiös ledare. Egenskaper som är tämligen viktiga efter stormen som orsakades av hans företrädare Mika Lehtimäkis trakasserihärva och avsaknaden av transparens i hur ärendet behandlades i offentligheten.
– För mig är det viktigt hur vi bemöter varandra i vardagen och hur vi diskuterar med varandra. Med tanke på vad allt som händer i världen är det viktigt att behandla varandra mänskligt, säger Heikkinen som under karriären fick se en skandal på nära håll – han slog igenom på seniornivå precis efter dopningsskandalen i Lahtis 2001.

Utmaning att nå barn och unga

Att bygga upp det sargade förtroendet är en utmaning för Finlands olympiska kommitté. En annan utmaning, som berör Heikkinen i högsta grad, är de sportsliga utmaningarna.
För tio år sedan spikade toppidrottens förändringsgrupp fast en ambitiös målsättning: att Finland är det mest framgångsrika landet i toppidrott i Norden 2020. Det målet uppfylldes aldrig och den absoluta spetsen inom finländsk toppidrott är fortfarande ytterst smal och resurserna att förbättra läget är små jämfört med grannländerna.
– Det känns bra att direkt få påverka de här sakerna. Det ska bli intressant.
För att vaska fram framtida toppidrottare måste givetvis verksamheten på gräsrotsnivå också vara sund. En till utmaning för Heikkinen och hans team.
– Det handlar mycket om att hur vi ska få med barn, unga och föreningsaktiva. Ju bredare bas vi har toppidrottens pyramid, desto större är möjligheterna att hitta de där ungdomarna som verkligen har motivation och en inre glöd att försöka nå sina gränser. En stark signal vi vill skicka är att toppidrotten är en trygg omgivning där man kan testa sina gränser. Det är få omgivningar där du verkligen kan göra det. Idrotten lär också de unga en viss arbetandets kultur.
– Från och med början av september vill jag möta människor i den vardagliga verksamheten, gå goda diskussioner, lyssna mycket och aktivt ställa frågor. Det är där arbetet börjar, säger den blivande toppidrottschefen.

ANDRA LÄSER