Finland tredubblar det militära stödet till Ukraina – Zelenskyj tackar för "välbehövliga" tunga vapen

Finland förser Ukraina med mera tunga vapen och ammunition.

Finland har inte redogjort för detaljera av sitt militära stöd till Ukraina, men Pasi-pansarbilar antas ingå i biståndet.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
20.01.2023 17:30 UPPDATERAD 20.01.2023 17:42
Finland bidrar med ytterligare ett militärt stödpaket värt mer än 400 miljoner euro. Republikens president Sauli Niinistö godkände statsrådets förslag under torsdagen. Beskedet offentliggjordes inför ett möte mellan Ukrainas bundsförvanter i tyska Ramstein. 
Det är Finlands tolfte försändelse av militärt bistånd till Ukraina. Sammanlagt uppgår stödpaketens värde till 590 miljoner euro. Det senaste stödpaketet tredubblar alltså Finlands militära stöd till Ukraina.
– Ukraina behöver fortfarande stöd i sin försvarskamp. Den helhet av försvarsmateriel som nu sänds är den klart största vi hittills har beslutat om. Finland kommer att leverera tung beväpning och ammunition till Ukraina, säger försvarsminister Mikko Savola.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackade Finland för stödpaketet. Han nämnde uttryckligen att stödet också omfattar tunga vapen.
"Jag är tacksam till Ukrainas sanna vänner, Sauli Niinistö, Sanna Marin och Finlands hela regering för det största militära stödpaketet som offentliggjorts i dag, inklusive välbehövliga tunga vapen och ammunition", skriver Zelenskyj.
Beskedet kommer dagen  efter att Sverige meddelat om ett nytt militärt stödpaket värt 4,3 miljarder kronor (cirka 380 miljoner euro), inklusive 50 infanteristridsvagnar av typ Stridsfordon 90 och Archer-artilleripjäser. Till skillnad från många andra länder uppger Finland inte detaljer om det militära biståndets natur. Det uppges vara av operativa skäl. Det har cirkulerat bilder av Pasi-pansarbilar i Ukraina, som uppenbarligen levererats av Finland.
Försvarsmaktens resurser har tagits i beaktande då Finland beslutat om det militära stödet till Ukraina. I Ramstein undertecknade Finlands och Sveriges försvarsministrar ett intentionsavtal om samarbete. Samtidigt som Finland överlåter material till Ukraina, uttrycker Sverige sin beredskap att stödja Finland vid behov. 
"Försvarsförvaltningarna har utrett möjligheterna att stödja Ukraina med det försvarsmateriel som landet behöver så att materielstödet inte äventyrar Finlands eller Sveriges nationella försvar", skriver statsrådet. 

ANDRA LÄSER