Grankulla musikfest tänjer fördomsfritt på gränser – en syntes av impulser och visioner

Spännande möten mellan musiker och konstnärer, men också ett givande utbud med engagerat prat. Det är Grankulla musikfest i ett nötskal.

Anne Sofie von Otter gästar Grankulla musikfest och gör en konsert i Tempelplatsens kyrka den 24.11.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
28.10.2022 08:52 UPPDATERAD 28.10.2022 08:55
Syntes är temat för årets Grankulla musikfest som färgas av en mycket namnkunnig skara med representanter för olika konstformer, men också av högklassiga föreläsare med talets gåva. Och det är just det som är målet enligt den konstnärliga ledaren Jan Söderblom med Grankulla musikfest.
– När vi väljer ett tema för programmet i Grankulla ska det fungera som en sporre både för musiker och föredragshållare. Föreläsningar och musik i sig är en syntes och så är det tillåtet för festivaler att vara laboratorier där man förverkligar vågade försök och tar risker. Vi ville se om vi kan satsa på experiment där vi medvetet kopplar ihop konstformer, som till exempel bildkonst och musik, säger Söderblom.

Grankulla musikfest

Grankulla musikfest äger rum mellan den 28.10 och 6.11. 
Konserter arrangeras i Grankulla kyrka, Nya paviljongen, Villa Junghans, Villa Bensow, Villa Liipola, Villa Vallmogård och Thurmansparken.
Grankulla musikfest arrangerades för första gången 2010.
Mer info om konserter på webbplatsen: grankullamusikfest.fi
Skådespelarna Hannu-Pekka Björkman och Kati Outinen, mezzosopranen Anne Sofie von Otter och estniska ensemblen Hortus Musicus är några av de musikaliska inslagen på festen. Också emotsedda programmet med det talade ordet i huvudrollen presenterar namn som terminalvårdsläkaren Juha Hänninen, författaren Minna Lindgren, rymdfysikern Minna Palmroth samt dansaren och koreografen Tiina Lindfors.
– Jag vill understryka att skapandet av en sådan här helhet är en syntes av mina och de gästande konstnärernas visioner. Det är viktigt att föreläsarna och musikerna möts i en dialog som skapar något unikt. Det ska alltid vara en öppen och kreativ växelverkan. Det är en mångbottnad och spännande helhet. Konsten är alltid en syntes av impulser och visioner. Det finns en tanke om att 1+1 kan vara mer än 2. Det har inspirerat oss.
Grankulla musikfests konstnärliga ledare Jan Söderblom basar för ett mångsidigt evenemang
Grankulla musikfests varumärke är också att lyfta fram nya, unga förmågor och det är något som enligt Söderblom är uppskattat av publiken.
– Och det är inte bara fråga om unga musiker. Det fråga om förbaskat bra musiker. Jag brukar säga att ”nybakat bröd, doftar alltid nybakat” och det är något som går bra att använda när mötet mellan den unga musikern och publiken sker. Det är en spännande, känslig och fin upplevelse.
Grankulla musikfest avslutas några veckor senare när världsberömda mezzosopranen Anne Sofie von Otter uppträder den 24.11 i Tempelplatsens kyrka.
– Det här är en konsert som vi vill bjuda utanför festivalveckan, men som en del av helheten. Anne Sofie von Otter är en mångsidig människa, konstnär och sångare. Det är fantastiskt att få henne med på noterna i år, säger Söderblom.

Fotnot: Syntes att sätta ihop, betyder att kombinera separata element eller substanser för att forma en sammanhängande helhet.

Koreografen och dansaren Tiina Lindfors hör till de som deltar på festen med det talade ordet.

ANDRA LÄSER