Inti Chavez Perez: "Omöjligt att skilja på biologi och samhälle"

Den svenska sexualupplysaren Inti Chavez Perez gästade nionde- och åttondeklassare vid Grundskolan Norsen på tisdagen, för att krossa myter om sex och människokroppen.

Den svenska sexualupplysaren Inti Chavez Perez gästade Norsen på måndag och tisdag.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@ksfmedia.fi
Timo Karitimo.kari@hbl.fi
24.05.2022 18:01
Det är svårt att inte tänka på Jesus Kristus när den svenska sexualupplysaren Inti Chavez Perez gör sig redo för sitt föredrag för 140 niondeklassare på tisdag morgon, i Grundskolan Norsen i Helsingfors. Det starka solljuset tränger in genom den pampiga festsalens fönster och lyser upp hans långa hår, bakom honom står en orgel under den mäktiga takhöjden.
Men det blir ingen mässande predikan, utan i stället en timmes föredrag ägnat åt myter om sex och människans anatomi.
– Det är jätteroligt att vara här! Eleverna kändes intresserade och nyfikna. Det var kul att det kom fram några efteråt och ställde frågor, säger Chavez Perez efter sin första föreläsning på tisdagen.
Senare under dagen föreläste han också för årskurs 8, och på måndag kväll träffade han 45 lärare och föräldrar för ett möte med ost och vin på Norsen, inbjudna av Hem och skola.
Under ett "normalt" år, utan pandemi, föreläser Chavez Perez för över 10 000 elever, lärare och vårdpersonal. Föreläsningarna i Norsen blev hans första på svenska i Finland. Senast han gästade Helsingfors var för tre år sedan då hans bok Respekt: en sexbok för killar (2010) gavs ut på finska.

Inti Chavez Perez

Sexualupplysare och författare.
Ålder: 37.
Bosatt i Göteborg, uppvuxen i Stockholm.
Föreläser under ett "normalt år" för över 10 000 personer, oftast elever, lärare och vårdpersonal.
Har skrivit böcker som Respekt: en sexbok för killar (2010), Lätta sexboken (2014) och Jag och du (2017).
Har tidigare jobbat på Sveriges Radio och varit krönikör för Aftonbladet.
Utbildning: "en salig blandning". Har studerat andrologi, läran om mannens kön och sexualitet. Började studera journalistik, men hoppade av för att börja jobba på tidskriften Gringo, som fokuserade på förortsfrågor och invandrarkultur.
Gästade Grundskolan Norsen på måndag och tisdag 23-24 maj.
Tidigare i maj var han i Casablanca och föreläste för marockanska unga vuxna.
– Då kom det också många frågor om kroppen. Även om det omgivande samhället är olika är ungdomar ganska lika. Kroppen är i en chockerande förändring, man är upptagen vid tankar om att möta någon och utforska sig själv och sin sexualitet. Det tror jag tonåringar över hela världen har gemensamt.

Första korrekta klitorisbilden

Chavez Perez böcker lär vara nötta i kanterna i Norsens skolbibliotek, och alltså ofta utlånade. Både under tisdagens föredrag och i böckerna tar han avstamp i människans anatomi. Han håller samtidigt med om att det under de senaste åren funnits de som stämplat anatomiskt inriktad sexualundervisning som mossig.
– Det har lett till en motrörelse som i vissa fall undervärderat biologin, för att istället prata om sex ur ett samhällsperspektiv. Jag menar att det är rent omöjligt att skilja på biologi och samhälle. Människan är en kulturell och kroppslig varelse, och det är svårt att veta var gränsen går.
Inti Chavez Perez spräcker myten om hur klitoris anatomi ser ut.
Under föredraget bläddrar han fram och tillbaka mellan den mytiska bilden av en klitoris, i storleken av en böna, och den verkliga bilden av klitoris som ett större nätverk med flera delar. Samtidigt berättar han att hans bok Lätta sexboken från 2014 var den första sexualupplysningsboken som förmedlade en korrekt bild av hur klitoris ser ut i Sverige.
En annan myt han vill krossa är att män rent biologiskt skulle vara mer sexuella varelser än kvinnor, på jakt efter att "sprida sina gener". En hel del tid ägnar han också åt att förklara att heterosexualitet är långt ifrån det mest "naturliga" inom djurriket. År 2007 hade forskare upptäckt över 1 500 arter som ingår i samkönade sexuella relationer, berättar han.
Internet kryllar av vuxna män som inte läst mina böcker.

Intima frågor

Att han valt att fokusera på just myter om människokroppen och sexualiteten beror på att de sprids så snabbt i samhället, säger han.
– När myterna får fotfäste hos unga kan de få dem att skämmas, eller må dåligt. Man vågar kanske inte fråga en vuxen om olika saker eftersom man riskerar att avslöja att man är normbrytande på något sätt. Tonåren är en känslig tid, de här myterna kan sänka ens upplevelser av egenvärde.
Under andra halvan av föreläsningen får eleverna själva gå in på sina telefoner och ställa frågor genom ett anonymt frågeformulär. Trots att det är tisdag morgon, och hela årskursen är på plats i festsalen, dimper både seriösa och intima frågor in. Till exempel: "Varför kan jag inte få stånd när jag druckit alkohol?", "Vad tycker du om porr?" och "Hur ska man förklara för killar var klitoris är?"
– Det funkar inte alls lika bra när skolor väljer att samla in frågor på förhand. När elever hör mig prata inser de att jag tar frågor om kroppen och sex på allvar. Då är det många som passar på att fråga saker de undrar över.
Inti Chavez Perez böcker har utgivits på 19 språk.

Ångesttröskeln

I april uppstod en kulturdebatt om sexualfostran i HBL efter att Yle Extrems skolturné Klimax gästade niondeklassare i fem finlandssvenska skolor. En kritiker ifrågasatte om showens underhållande utformning hade stöd i forskningen, och om det fanns en risk att elever som egentligen inte ville delta kände sig tvingade till det på grund av grupptryck.
Chavez Perez har inte tagit del av debatten, men tänker allmänt att sexualundervisning alltid måste vara anpassad efter sin målgrupp.
– Det finns en ångesttröskel, eller intimitetströskel, när det gäller frågor om sexualitet, som man inte kan kliva över. Man måste alltid befinna sig under målgruppens tröskel, annars finns det risk att det blir obehagligt för dem.
Det är stor skillnad på den egna, verkliga blicken på sex, och den medialiserade bilden från distans, förklarar Inti Chavez Perez.
Han har arbetat med frågor om sexualhälsa i över femton år, även inom statliga utredningar på uppdrag av svenska regeringen.

Känner du av det som brukar kallas för kulturkriget – har det blivit svårare att prata om sexualitet och normer i och med polariseringen i samhället?

– Inte med ungdomar, det är fantastiskt att föreläsa för dem! De verkar inte bry sig om kulturkriget, de tycker det är nice att jag är där och föreläser om sex.
På internet finns det däremot en, som Chavez Perez själv kallar det, "högerextrem närvaro" som jagar honom, bland annat genom att ringa och försöka ta kontakt.
– Internet kryllar av vuxna män som inte läst mina böcker, men ändå tycker de är jättedåliga. Jag hade önskat att de läste böckerna innan de bestämde sig för att jag är det värsta som hänt sedan Sverige förlorade Norge (alltså 1905).

ANDRA LÄSER