Ars Fennica till konstnären Eija-Liisa Ahtila

Finlands största konstpris Ars Fennica tillfaller en av Finlands internationellt mest kända samtidskonstnärer Eija-Liisa Ahtila.

Konstnären Eija-Liisa Ahtila är född i Tavastehus 1959.
03.03.2022 16:00 UPPDATERAD 03.03.2022 16:10
Årets Ars Fennica-pris går till bildkonstnären Eija-Liisa Ahtila. Henna och Pertti Niemistös bildkonststiftelse Ars Fennica delar ut priset på 50 000 euro för 25:e gången.
Vinnare har utsetts av Hans-Ulrich Obrist, konstnärlig ledare på Serpentine Galleries i London, bland de fem nominerade konstnärerna Eija-Liisa Ahtila, Jesper Just, Anne-Karin Furunes, Viggo Wallensköld och Magnus Wallin.
Ahtila har verkat som konstnär i över tre decennier och är förutom bildkonstnär även filmmakare, något som kommer till uttryck i hennes konst som sammanför rörlig bild med installationer. Miljön, som skog och växter, är viktiga element i hennes konst.
Enligt prismotiveringen skapar Ahtila en bild av vår planet som inte är antropocentrisk. Hon ger utrymme för icke-mänskliga arter att träda in i vår imaginära värld. I dessa bilder kan människor och icke-människor samexistera; träd kan vara huvudpersoner i hennes berättelser.
Ars Fennica är Finlands största bildkonstpris som delas ut vartannat år av Henna och Pertti Niemistös bildkonststiftelse Ars Fennica. Stiftelsen grundades 1990 för att främja bildkonsten, skapa internationella kontakter för den inhemska bildkonsten och sporra konstnärerna i deras arbete.
Årets priskandidater presenteras på utställningen Ars Fennica 2021 på Tavasthus konstmuseum till den 3 april.

ANDRA LÄSER