Världens största orienteringsfest flyttas – Jukola och Venla arrangeras i augusti

Jukola- och Venlakavlen flyttas från juni till augusti på grund av coropnapandemin.

Venla Harju, Saila Kinni, Simona Aebersold och Lotta Karhola från Tampereen Pyrintö under Venlakavlen 2019.
15.04.2021 12:32
Världens största stafettevenemang inom orieteringen flyttas från juni till augusti på grund av coronapandemin. Herrarnas Jukola-stafett och damernas Venla-stafett i Rovaniemi skulle enligt den ursprungliga planen ha arrangerats i fjol men då flyttades tävlingen fram till i juni i år. På torsdagen meddelade arrangörerna att tävlingen igen flyttas.
Nytt datum för tävlingarna i Rovaniemi är 21–22 augusti.
Det betyder att Jukolastafetten inte kommer att avgöras som en midnatssolstävling utan i nattmörkret som vanligt. Damerna tävlar inte på natten utan Venlastafetten avgörs dagstid.
"Beslutet att flytta tog vi först då vi hade all fakta tillgänglig och övervägt alla alternativ. Det här beslutet visar att vi är villiga att jobba för att kunna arrangera tävlingen och att vi inte ger upp utan kämpar till slut. Nu hoppas vi att orienterarna antar utmaningen och kommer till Rovaniemi", säger arrangörsstabens ordförande Juhani Sihvonen i ett pressmeddelande.
"Vårt mål är att arrangera ett fullskaligt Jukola i augusti. Vi kommer att följa myndigheternas restriktioner och anvisningar och det är i sista hand myndigheterna som tar beslutet om tävlingen kan arrangeras och hur många deltagare som får vara med", säger tävlingschefen Martti Anttila i pressmeddelandet.

ANDRA LÄSER