Finlands Svenska Idrott får stort pris – ”Modigt arbete”

Finlands Svenska Idrott får Undervisnings- och Kulturministeriets pris för jämlikhetsarbete inom motion och idrott.

FSI:s generalsekreterare Henrika Backlund uppmanar alla som verkar inom idrotten att vara modiga och kämpa för en bättre idrott.
Filip Saxénfilip.saxen@hbl.fi
22.11.2022 10:43 UPPDATERAD 22.11.2022 11:06
– Jag är oerhört stolt över hela personalens jobb. De har modigt och med hög kompetens drivit arbetet i den här frågan. Vi förtjänar att få det här priset, säger Henrika Backlund.
Backlund är generalsekreterare för Finlands Svenska Idrott (FSI) som på tisdagsförmiddagen mottog Undervisnings- och Kulturministeriets pris för jämlikhetsarbete inom motion och idrott. 
I prismotiveringen skriver ministeriet bland annat att det finns en stark utvecklingsanda inom organisationen och att FSI fungerar som ett gott exempel för hela idrottskulturen i Finland.
– Jag är nöjd med hur vi har kunnat förankra jämställdhets och jämlikhetsarbetet i vår verksamhet på alla nivåer. Det är en del av vår dagliga verksamhet och inget projekt, säger Backlund.
Hon ser att premieringen sänder en välkommen signal till idrotten.
– Då skandal efter skandal uppdagas inom idrotten behövs det någon modig aktör som är föregångare inom Idrottsfinland. Jag är stolt över att vi tar oss an den uppgiften, säger hon.
Backlund berättar att FSI arbetat systematiskt och målmedvetet för att göra idrotten mer välkomnande för alla på alla nivåer sedan 2018 då man startade det EU-finansierade projektet På samma linje. Sedan dess har inkluderings- och jämställdhetsarbetet blivit en del av den dagliga verksamheten inom Finlands Svenska Idrott.
– Vi vågar sätta vikt och resurser på det och vi lägger oss själva i blöt. Det är ett arbete som väcker starka känslor. Vi får mycket stöd från fältet men möts också av en del bakåtsträvande tankar, säger Backlund.
– Det finns mycket jobb kvar att göra inom idrotten och jag ser inte att det finns några andra alternativ än att idrotten är och ska vara inkluderande. Det är en självklarhet.
FSI har under de senaste åren varit en föregångare inom jämlikhet, jämställdhet och inkludering inom idrotten i Finland och FSI utbildar organisationer både inom idrotten och utanför den.
– Vi har ett samhällsansvar och dit hör att stödja andra, föregå med gott exempel och hjälpa att skapa en bättre verksamhetskultur, säger Henrika Backlund.

ANDRA LÄSER